VIDEO/FOTO: Zdravko Grebo – Otišao je veliki čovjek koji je govorio kad su drugi šutili

Komemoracija profesoru Zdravku Grebi koji je preminuo u utorak, 29. januara u 72. godini održana je danas na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, u prisustvu brojnih prijatelja, članova porodice i akademske zajednice.

Zbog brojnosti onih koju su došli da i na ovaj način odaju poštu Zdravku Grebi, osim u svečanoj sali Rektorata UNSA komemoracija je bila praćena i u sali senata UNSA, dok su mnogi ostali i u hodnicima kako bi čuli riječi pozdrava profesoru.

Na komemoraciji su govorili Fikret Karčić, Rifat Škrijelj, Jasminka Gradaščević-Sijerčić, Boro Kontić i Haris Pašović. Pričali su o značaju koji je profesor Zdravko Grebo imao za BiH i razvoj pravne nauke te o njegovoj višeslojnosti.

Prodekan za naučno-istraživački rad Pravnog fakulteta Fikret Karčić istakao je da je Zdravko Grebo bio profesor prava koji nije goruće društvene probleme učinio fus-notama u svojim radovima, nego predmetom svog društvenog angažmana.

Šefica Katedre za državno i međunarodno javno pravo Pravnog fakulteta Jasminka Gradaščević-Sijerčić rekla je da je otišao cijenjeni univerzitetski profesor, angažirani intelektualac, gospodin, ali i raja. No, iznad svega, podvukla je, bio je veliki čovjek.

Prazninu koja je nastala odlaskom profesora Grebe biće jako teško popuniti, jer je po svojim ljudskim, humanim, naučnim, intelektualnim, nastavnim, istraživačkim i drugim kvalitetima bio jedinstvena pojava na našim prostorima – istakla je Gradaščević-Sijerčić.

Smatra da je profesor bio ujedinjen u svojim različitostima, bio je pristupačan, iskren, kritičar, ali i samokritičan, moderan ali i tradicionalan, bio je Hercegovac ali i Bosanac, bio je i patriota, ali i kosmopolita.

Sa životne scene je otišao hrabar, dobar, otvoren i prijateljski nastrojen čovjek – navela je.

Također je, između ostalog, Jasminka  Gradaščević-Sijerčić ustvrdila da je Zdravko Grebo prošao sva zvanja na Pravnom fakultetu, osnovanom iste godine kada se Grebo rodio 1947., a bio je i jedan od najmlađih doktora nauka u bivšoj Jugoslaviji.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj podvlači da je sve članove akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu duboko je rastužila vijest da je preminuo istaknuti profesor Pravnog fakulteta UNSA Zdravko Grebo, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu.

Kao rektoru Univerziteta u Sarajevu žao mi je što će buduće generacije studenata Pravnog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu ostati uskraćene za znanje, mudrost i iskustvo velikog profesora i aktiviste – kazao je.

Boro Kontić je mišljenja da je Zdravko Grebo čovjek koji je insistirao na dijalogu, da za njega nije bilo komunikacije ako nije bila dvosmjerna. Istakao je da je, iako to danas izgleda nepopravljivo staromodno, vjerovao u pojam ličnog poštenja. Sebi nikad nije popuštao. Za druge je imao razumijevanja, ali za sebe je ostavio gvozdena pravila.

Smrću profesora završava se jedna epoha u historiji grada Sarajeva. Uvijek je insistirao da je Mostarac. Dakle bio je Mostarac bez kojeg Sarajevo ne bi bilo Sarajevo u plemenitom smislu riječi. Učinio ga je važnim, prepoznatljivim. Gradove velikim čine ljudi. I njihove ideje koje radikalno preobražavaju prostor, vrijeme i ljude. Za profesora je prijateljstvo prije svega imalo moralnu dimenziju. Biti prijatelj sa profesorom značilo je biti zaštićen aurom dobrote, susretljivosti, neke pritajene nježnosti – ocijenio je Kontić.

Za Harisa Pašovića profesor Grebo bio je kompleksan, a istovremeno jednostavan jer je bio veliki čovjek.

Bio je narodni tribun i elitni intelektualac. Ateist koji se užareno borio za slobodu religije. Principijelan i boem. Profesor i akšamlija. Ozbiljan i duhovit. Raja i autoritet. Govorio je kada su mnogi šutjeli. Cijenili su ga i pristalice i protivnici jer jer bio hrabar, iskren i konsistentan – naglasio je Haris Pašović uz riječi “Otišao je prijatelj, kamarad, suborac i uzor. Smrt fašizmu, Profesore!“.

Ukop Zdravku Grebi bit će obavljen u 14.30 na gradskom groblju Bare.

FENA