Počela nastava u banjalučkoj medresi “Reis Ibrahim ef. Maglajlić“

Počela nastava u banjalučkoj medresi “Reis Ibrahim ef. Maglajlić“
Počela nastava u banjalučkoj medresi “Reis Ibrahim ef. Maglajlić“

Nastava u Medresi “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” u Banjoj Luci počela je danas, čime se oživljava ova oaza duhovnosti, odgoja i obrazovanja nakon 80 godina, koliko je prošlo od zatvaranja medrese u ovom gradu tokom Drugog svjetskog rata, javila je agencija MINA.

Školsku 2020/2021. godinu pohađat će mješovito odjeljenje učenica i učenika, njih 22 iz Banja Luke, Prijedora, Prnjavora, Doboja, Kiseljaka i drugih gradova.

Medresa je u bivšoj zgradi Muftijstva banjalučkog, dok će učenici biti smješteni u vakufskoj zgradi u kompleksu Ferhadije džamije.

Medresa će pratiti nastavni plan i program drugih medresa u BiH, a nastava u izmijenjenim okolnostima usljed pandemije izvodit će se uz poštivanje predviđenih epidemioloških mjera.

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović cijeni da je ovo značajan iskorak Islamske zajednice (IZ) u BiH, svih Bošnjaka koji su se vratili u svoje domove, ali i značajan dan za Banja Luku te vjesnik boljih vremena na ovim prostorima.

Želim kazati da je ovo nova vrijednost koju nudimo ispred Islamske zajednice i reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića koji na ovaj način pokazuje svoju brigu i odgovornost prema ovom kraju, kao i svakom dijelu BiH. Mi vjerujemo da će ova nova vrijednost pokazati jednu sliku Bošnjaka. Osim što je ova medresa nova nada, ona je i ogledalo ovog grada, prostora, i ona na taj način treba da pokaže da se može živjeti te da je suživot moguć na ovim prostorima. Ova ideja je naslonjena na one vrijednosti koje su moji prethodnici dali gradu. Želim istaknuti da nismo imali nikakvih političkih problema i da ih ne očekujemo. Može se raditi ako se gleda u budućnost, a ako se gleda samo u prošlost, onda se um balzamuje što, svakako, nije dobro, jer valja gledati naprijed – kazao je muftija Abdibegović.

Zahvalio je za povjerenje roditeljima koji se bili uz njih i vjerovali da će projekat biti realiziran za kretko vrijeme te najavio  postavljanje temelja za đački dom u Banja Luci jer Medresa ne može funkcionirati bez đačkog doma. Već su poduzeti koraci u kupovini zemljišta u tu svrhu.

Vjerujem da ćemo naći dobre sagovornike i vakife za ovaj projekat. Mi smo osjetili brigu i toplinu ruku iz Federacije, onih koji su u dijaspori, a najveću toplinu smo osjetili od onih ljudi koji žive na ovom području. Njihove oči nama su značile i ozračje i vjeru da Islamska zajednica može odgovoriti svim izazovima. Molim Allaha da pomogne sve one koji su nama pomogli i da nas dalje pomažu jer se nadamo da ćemo iz ovoga grada uvijek slati lijepe vijesti, ideje – kazao je muftija Abdibegović.

Direktor Medrese Muris Spahić izjavio je da su Banjalučani danas ponosni na ovaj događaj te da je njihova podrška, ali i podrška drugih muslimana i dijaspore, neizostavan dio projekta.

Medresa dijeli iste ciljeve drugih medresa u BiH, s tim da zadržava svoju specifičnost, jer je prva na području manjeg entiteta. Hvala Dragom Bogu. nismo imali i nemamo nikakvih političkih problema. Ova medresa je dokaz da se sve može uraditi  iskrenim nijjetom i da se dogovorom mogu uraditi velike stvari – kazao je direktor Spahić.

Podsjetio je da je Medresa “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” sedma medresa Islamske zajednice na području BiH te da je opremljena pametnim tablama i projektorima.

Svaki učenik je od Islamske zajednice, osim udžbenika i simboličnih poklona, dobio i novi laptop – dodao je direktor Spahić.

U Banjoj Luci je kroz povijest bilo više medresa, u jednom periodu čak pet, a zadnja škola ovog tipa zatvorena je tokom Drugog svjetskog rata.

Nova medresa je ime dobila po reisu-l-ulemi Islamske zajednice, hafizu Ibrahimu ef. Maglajliću, rođenom u Banjoj Luci, koji je funkciju petog po redu reisu-l-uleme obnašao u vrijeme prve Jugoslavije od 1930. do 1936. godine.

FENA