Aida Olujić: Sve ću učiniti da pomognem svom gradu

Aida Olujić: Sve ću učiniti da pomognem svom gradu
Aida Olujić: Sve ću učiniti da pomognem svom gradu - photo: FENA

Aida Olujić koja dugi niz godina živi u Holandiji, među prvima se uključila u akcije pomoći Maglaju tokom majskih poplava 2014. godine, a odmah je svom gradu pritekla u pomoć i za vrijeme pandemije koronavirusa kada je Maglaj bio jedno od žarišta zaraze.

Aida je rodom iz Dervente, ali je početkom rata svoj život nastavila u Maglaju gdje je nakon studija započela rad u Crvenom krstu u tom gradu. Tu je radila cijeli rat, a dva puta je i ranjena. Nakon rata odlazi u Holandiju, gdje i danas živi i radi, a svakodnevno djeluje volonterski.

Ona se prisjeća nezapamćenih poplava prije šest godina koje su pogodile BiH, a jedna od najpogođenijih općina je bila Maglaj koji je tada bio potpuno pod vodom i blokiran.

Tog maja 2014. godine, kada sam ujutro vidjela na internetu prve slike i vodu koja raste iz sata u sat, taj osjećaj straha, nemoći i bola je neopisiv, a tamo vam majka, prijatelji, poznanici, dragi ljudi…. – prisjeća se Olujić te dodaje da je odmah odlučila organizirati akciju u školi njene kćerke u Amsterdamu za pomoć maglajskom vrtiću i osnovnoj školi.

Od jedne škole u Amsterdamu, akcija za Maglaj se proširila na još deset škola. Organizirala su se i različita poduzeća, trgovine, a sve zahvaljujući kontaktima koje je Aida imala u tom gradu.

Onda je trebalo riješiti pitanje transporta 30 tona pomoći za Maglaj. Na radiju sam se javila u program uživo i zatražila pomoć i to je neko čuo. Zovnuli su me iz krovne organizacije za sva udruženja i građane BiH u Nizozemskoj ‘Platforma BiH’. Tada sam i prvi put došla u kontakt s njima. Zajedno s njima sam organizovala da humanitarnu pomoć transportujemo u Maglaj pod uslovom da ja putujem s njima. Naišli smo na brojne prepreke, ali kamion s pomoći je na kraju stigao u Maglaj – istakla je.

Podsjeća da je tih dana u Maglaju vladala kataklizma te da su njeni sugrađani bili očajni.

Kao dugogodišnji radnik Crvenog krsta odmah san se javila i počela pomagati. Zajedno sa cijelim timom koji je tada radio od jutra do mraka pakovali smo pakete, razvozili i raznosili po gradu penzionerima koji nisu u stanju doći do CK, do pomoći dječjem vrtiću, malim privrednicima, rođenim bebama, maglajskom Domu zdravlja…Probijali smo se po klizistu do djece s poteškoćama u razvoju. Sve me to mnogo pogodilo i doživjela sam veliki stres, ali sam odlučila uvijek pomagati – kaže Aida Olujić.

Šest godina nakon velikih poplava koje su ostavile katastrofalne posljedice, ona se odlučila uključiti i u pomoć svom gradu u nevolji tokom pandemijom koronavirusa, a akcija je pokrenuta  u vidu medicinske pomoći.

Mi smo u Holandiji preko društvenih mreža pokrenuli akciju ‘Za BiH bez corone’. Cilj je bio pomoći zdravstvenim radnicima u BiH u borbi protiv koronavirusa. Da bismo pomogli i bh. ekonomiju, odlučili smo da sve potrebe kupujemo u BiH kod certificiranih medicinskih firmi – navodi Olujić.

Svi su ostali zatečeni, kako je kazala, stanjem u zdravstvenim institucijama u BiH gdje je često nedostajala i osnovna medicinska oprema i zaštita.

Poznat nam je svima nedostatak medicinskih materijala i medikamenata. Međutim, tek u ovoj pandemiji je to postalo vidljivo i široj javnosti. Mi smo mislili da skupimo novac i kupimo aparat za jednu ustanovu, a onda smo kontaktirajući zdravstvene ustanove shvatili da su najviše potrebni potrošni medicinski materijali, kao što su maske, rukavice, mantili, sredstva za dezinfekciju i slično – istaknula je.

Prvi paketi pomoći poslani su u Dom zdravlja Konjic, zatim u Dom zdravlja Maglaj, Kantonalnu bolnicu Zenica, Dom za starije Zlatni Lug u Derventi te Bolnicu Prijedor.

Također, pokrenuta je još jedna akcija u kojoj sve Maglajlije pjevaju svom gradu. Ova online platforma je zahvalnica svima na pomoći, ali i pokazatelj da je Maglaj grad kulturne raznolikosti, mira i suživota iako je kroz rat mnogo toga pretrpio.

Razmišljajući kako da napravim promociju akcije ‘Za BiH bez korone’, a u tom momentu Maglaj je bio prvi po broju zaraženih u FBiH, shvatila sam da treba da napravim jedan video zapis koji će privuci pažnju na Maglaj. U ovom videu možete da vidite sve Maglajlije, ljude koji su tu rođeni i žive tu, ljude koji se osjećaju kao Maglajlije i ljude koji su otišli daleko, ali i dalje Maglaj nose u srcu. Zajedničko svima nama je da volimo ovaj grad. Volimo svoju zajedničku prošlost, sadašnjost i svi želimo zajedničku budućnost – poručuje Olujić.

FENA