Travničani uvijek originalni: Prvom regatom do sredstava za liječenje sugrađanke

Travničani uvijek originalni: Prvom regatom do sredstava za liječenje sugrađanke
Travničani uvijek originalni: Prvom regatom do sredstava za liječenje sugrađanke

Veliki projekti, zapravo su rezultat malih ideja. Taj početni impuls, ma kako skroman bio, kadar je da iznese težinu velike organizacije i napravi velike priče.

Jedna takva stoji u osnovi, prvobitno zamišljenog nedjeljnog druženja, a onda i prikupljanja određene pomoći.

Naime, naš sugrađanin Dženan Šahdan, od ranije prepoznat kao neko ko je već nekoliko godina s puno entuzijazma i ljubavi kreativni rad pretvorio u mali biznis. Rezultat tog kontinuiteta je i dućan u prizemlju Šarene džamije, gdje prodaje svoje radove.

Kreativnost je, osim za slike i suvenire, ovaj put, a sve radi blizine potoka Bunarbaša, pretvorio u inicijalni projekt druženja i humanitarnu akciju.

Osmislio je svojevrsno takmičenje papirnih brodića. Njegova ideja naišla je na podršku sugrađanina, Ade Dzinić, ali i drugih pojedinaca, kao i onih okupljenih oko CEM-a, prvenstveno Adisa i Nedima, te predstavnika BeeZone. Ta ideja, sada je već potvrđena organizacija prve Travničke regate papirnih brodića.

U nedjelju će na dužini od deset metara svi zainteresirani dobiti priliku da svojim papirnim brodićem u navedenom potoku postignu najbolje rezultate. To nije jedini motiv za dolazak, jer osim zabave, ono što je hvale vrijedno, svakako je humanitarna pozadina cijele ove priče.

Naime sredstva prikupljena ovom prilikom namijenjena su za liječenje, ovaj put, Elmedine Čauš, uz trajnu mogućnost da se ovakva takmičenja tematski vežu za neke slične humanitarne aktivnosti. Elmedina je također, ukoliko joj to zdravlje dozvoli, najavila dolazak na ovo posebno druženje, koje joj osim konkretne pomoći, veoma znači kao podrška i podstrek za dalju borbu na putu do ozdravljenja.

Svi zainteresirani, uplatom u dućanu Art Šahdan u podnožju Šarene džamije, dobivaju mogućnost učešća, a od materijala dobivenog od organizatora samostalno će kreirati papirni brodić koji mogu i dodatno ukrasiti. Učesnici će dobiti zastavicu i istaknuto ime ali i priliku da se djeca uz svoje roditelje dobro zabave.

Ovo je možda i najbolji način da se, pored razgovora i drugih odgojnih metoda, konkretno, ali i za djecu prihvatljivo oblikuju dobri ljudi, spremni da razvijaju humanost i društvenost i da jednu običnu nedjelju u Travniku, pretvore u poosve neobičnu pozitivnu priču. Ta nova vrijednost, samo jednom kad krene, za očekivati je da će se uvećavati, i da zabava i druženje dobiju neki viši plemeniti cilj, kada je po završetku takvog druženje dominantan osjećaj potpunog ispunjenja.

Upravo to je i rukovodilo organizatore, pa je ovo poziv i za privrednike, da isticanjem svojih brendova na brodićima zapravo promoviranju svoje firme kao društveno odgovorne, o čemu se često govore, a kroz ovu regatu ta priča se i konkretizuje.

Organizatori se nadaju da će sugrađani podržati ovo sigurno lijepo i neobično druženje u nedjelju 7.7. s početkom u 10:00 sati kod Šarene džamije.

Vrijedno je napomenturi da su mnogi već pokazali interes, a mogućnost prijave još traje.

Pobjednik će dobiti prelazni trofej Travničke regate, te poklone brenda Seness i drugih sponzora.

Agencija DAN