Krizni sastanak visokih dužnosnika Francuske nakon protesta

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron trebao bi danas održati sastanak nakon protuvladinih protesta u Parizu u kojima su povrijeđene 133 osobe, a pričinjena je znatna materijalna šteta.

Macron bi trebao danas sletjeti u Pariz nakon što je prisustvovao summitu G20 u Argentini, kada bi sastanak trebao održati s francuskim premijerom, ministrom unutrašnjih poslova i visokim dužnosnicima sigurnosnih službi u Predsjedničkoj palači.

Pariške policijske službe javile su da je u subotu tokom sukoba u glavnom gradu uhapšeno 412 osoba, a 378 je još uvijek u pritvoru.

Ukupno su povrijeđene 133 osobe, uključujući 23 pripadnika sigurnosnih snaga koji su se većinu dana borili protiv učesnika protesta u nekim od najpoznatijih dijelova glavnog grada.

– Ne prihvatam nasilje, nikad. Niti jedan cilj ne opravdava napad na policiju ili pljačkanje, ugrožavanje sigurnosti novinara ili prolaznika, kao ni skrnavljenje Trijumfalne kapije – kazao je Macron na pres-konferenciji u Buenos Airesu prije nego je poletio za Pariz.

U incidentu u nedjelju ujutro, na jugu Francuske u blizini grada Narbonne, zapaljen je štand za autoputu, potvrđeno je za AFP iz pravosudnih institucija.

Isti izvor kazao je da su učesnici protesta blokirali glavni autoput u istočnoj Francuskoj, A6, u blizini grada Lyona u nedjelju ujutro.

Glavni grad Francuske jutros je miran, no kako su radnici jutros počeli čistiti nered nastao u protestima nivo uništenja postao je vidljiviji, razbijena stakla u blizini najpoznatijih turističkih destinacija u Parizu i zapaljena auta svjedoče o razmjerima nasilja.

(Fena)