Na 2. ‘Skakavac Trailu’ učestvovalo 200 trkača iz deset zemalja

Na 2. 'Skakavac Trailu' učestvovalo 200 trkača iz deset zemalja
Na 2. 'Skakavac Trailu' učestvovalo 200 trkača iz deset zemalja

Planinarsko društvo “Skakavac” uspješno je u subotu realiziralo 2. Skakavac Trail, takmičenje u trčanju u prirodi, saopćeno je iz tog udruženja.

U trci od 43 kilometra i 2.100 m uspona, u ženskoj konkurenciji prvo mjesto zauzela je Jasmina Kavazović (BiH), drugo  Anela Muhtarević (BiH), dok je treća bila Ivana Ivandija iz Hrvatske. U muškoj konkurenciji prvi je bio Rafal Klecha iz Poljske, a slijede ga Marko Starčević te Mirsad Abdaković iz Bosne i Hercegovine.

U trci od 32 kilometra i 1.270 m uspona prva je bila Bosanka Šejla Kapetanović – Jenko, druga Tara Gaines iz Sjedinjenih Američkih Država, a treća Anita Pašagić Kapetanović iz Bosne i Hercegovine. Od muškaraca je prvi bio Poljak Dawid Studecki, drugi Kornej Arkoš iz BiH, a na trećem mjestu je Irhad Suljić, također iz BiH.

U najkraćoj utrci od 18 kilometara, sa usponom od 830 m, u ženskoj konkurenciji su sva tri prva mjesta osvojile Bosanke: Amila Štaljo, kao prva, Aida Džafić, druga, a treća Emina Mahmutović.

Skakavac Trail je održan uz podršku Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine kao specijalnog partnera.

Vodeći se jednim od najpoznatijih sportskih slogana: „citius, altius, fortius” (“brže, više, jače”), organizator, Planinarsko društvo “Skakavac”, uložilo je napor kako bi ovogodišnja utrka bila bolja i ponudila više trkačima.

Tako su se ove godine trkači mogli prijaviti na tri utrke različitih dužina od 18, 32 i 43 kilometra, od kojih se svaka vrednuje ITRA i UTMB® kvalifikacijskim bodovima.

Tokom pripreme manifestacije, volonteri Planinarskog društva “Skakavac” trasirali su i trajnom markacijom obilježili staze u dužini od 55 kilometara, što će koristiti svim građanima koji se bave trčanjem, planinare ili šetaju u prirodi.

Nekoliko dana prije utrke su postavljene i privremene markacije, kao i kese za otpatke, koje timovi udruženja uklanjaju kako bi prirodni ambijent ostao čist i netaknut.

U drugom Skakavac Trailu učestvovalo je 200 trkača od prijavljenih više od 230 iz deset zemalja: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije,  Slovenije, Poljske, Irske, Slovačke, Švedske, Austrije te Sjedinjenih Američkih Država.

Učesnici su zadovoljni organizacijom i kažu da će se takmičiti i naredne godine.

Svi pobjednici su dobili vrijedne nagrade koje su obezbijedili Skakavac Trail, Hotel Termag, US Pollo, GBT i Outdoor Shop.

Prvu utrku je svečano otvorio načelnik općine Stari Grad u Sarajevu Ibrahim Hadžibajrić, a nagrade prvoplasiranima su dodijelili direktor Ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić te ministar kulture i sporta Mirvad Kurić.

Za uspjeh Skakavac Traila zaslužne su i institucije partneri: Turistička zajednica KS, Ministarstvo kulture i sporta KS, opštine Stari Grad i Vogošća, Ustanova za zaštićena prirodna područja KS, Zavod za očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa Sarajevo, Federalna uprava Civilne zaštite, Crveni križ Kantona Sarajevo,  JP Sarajevo šume, JP Aerodrom Sarajevo kao i značajan broj društveno odgovornih privrednih subjekata.

FENA