VIDEO: Potpisivanjem kolektivnog ugovora prekinut štrajk zdravstvenih radnika u KS

BH Telecom

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić potpisali su danas Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, čime je prekinut štrajk zdravstvenih radnika koji je, s današnjim danom, trajao 21 dan.

Postignut je dogovor da satnica bude 2,60 KM, trajanje radne sedmice da traje 37,5 radnih sati, a koeficijent minulog rada 0,5.

Premijer Konaković je ponovio kako je uvijek imao i ima razumijevanja za zahtjeve zdravstvenih radnika koji su dobijali svakakva, za sistem štetna, obećanja prethodnih vlada, ali da aktualna Vlada KS koristi samo raspoloživa sredstva.

– Došli smo do rješenja da zdravstveni radnici sada imaju bolje uslove nego ikada, najbolje u BiH, a osim povećanja plata zdravstvenim radnicima Vlada KS je u rebalansu budžeta predvidjela ozbiljne iznose za kupovinu opreme, aparata i materijala – kazao je Konaković i dodao da će i u 2018. godini nastaviti istim intenzitetom ulaganja u zdravstvo kako bi zdravstvena usluga u KS bila bolja.

I predsjednik Sindikata Edo Selimić je kazao da se postignutim kompromisom osjećaju pravno sigurnijima, djelimično su zadovoljni, te će nastaviti dalje zastupati radnička prava te poboljšavati socijalni status uposlenika.

– Zahvalni smo pacijentima koji su bili korektni. Ovo što smo potpisali bila je odlična osnova za daljnji sindikalni rad – kazao je Selimić.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj je izrazila zadovoljstvo potpisanim Kolektivnim ugovorom, te podsjetila da su prvobitni zahtjevi bili nerealni jer Vlada nije mogla  osigurati ta sredstva, ali da su i zdravstveni radnici imali razumijevanja te su reducirali zahtjeve.

Kazala je da će primjena potpisanog Kolektivnog ugovora početi od 1. novembra, a radnici će dobiti plaće po novom obračunu za novembar i decembar ove godine. Ukoliko obračun za plate ne bude završen, onda će u decembru dobiti sav iznos i punu platu po danas potpisanom Kolektivnom ugovoru.

Potpisnici današnjeg ugovora su zaključili da su time poboljšani standardi i za pacijente i za zdravstvene radnike.

Štrajk zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo počeo je 13. oktobra 2018. godine, a njihovi zahtjevi su bili da im satnica bude 2,75 KM.

U štrajku nisu učestvovali Hitna pomoć, Zavod za transfuzijsku medicinu, Neuropsihijatrija, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i apoteke.

FENA

Share this post on social media