Izrael zaplijenio više od 2.500 dunuma palestinske zemlje

Izrael je zaplijenio  2.522 dunuma zemlje na okupiranoj Zapadnoj obali radi izgradnje nelegalnih naselja, saopćili su u ponedjeljak lokalni zvaničnici i kartograf.

Gradonačelnik of Al-Jab’a, Dhyab Masha’la  izjavio je za  WAFA-u da je nekoliko palestinskih farmera ušlo u svoje maslenike u blizini nelegalnog naselja Eli, i sa šokom su saznali od izraelskih vojnika o planovima zaplijene njihovih maslenika, koji zauzimaju površinu od 2.000 dunuma.

U međuvremenu su izraelske snage izvršile vojna naređenja da zaplijene 372 dunuma zemljišta u južnoj oblasti Hebron na Zapadnoj obali.

Palestinski kartograf Abdul-Hadi Hantash izjavio je za WAFA-u da je takozvani “zapovjednik izraelske vojske” naredio vojsci da zaplijeni 129 dunuma zemljišta u vlasništvu lokalnih zajednica Adh-Dhahiriya i  As-Samou, južno  od Hebrona.

Gradonačelnik mjesta Surif, Mohammad Adwan, izjavio je da su palestinski farmeri jutros krenuli u berbu maslina u blizini izraelskog naselja Bet Ayn, ali su zatekli pisanu obavijest da je zaplijenjeno 243 dunuma njihovog zemljišta. Vlasnik zemljišta je porodica Ghneimat.

U međuvremenu je ured gradskih vlasti  Beit Liqye, mjesta jugozapadno od od Ramallaha, potvrdio da su izraelske snage uručile vojno naređenje o zaplijeni 150 dunuma palestinske zemlje južno od grada i u blizini dijela izraelskog zida apartheida.

(Fena)