Vlada FBiH: Prihvaćen izvještaj Radne grupe za usuglašavanje boračkog zakona

Vlada FBiH: Prihvaćen izvještaj Radne grupe za usuglašavanje boračkog zakona
Vlada FBiH: Prihvaćen izvještaj Radne grupe za usuglašavanje boračkog zakona - photo : FENA/Emanuel Soča

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj hitnoj sjednici u Mostaru, prihvatila izvještaj Radne grupe za usuglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koju je osnovala 13. 3. 2019. godine, a na osnovu zaključka Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 28. 2. 2019. godine.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata zaduženo je da za Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica pribavi potrebna mišljenja u skladu s Poslovnikom o radu Vlade FBiH i da prečišćeni tekst uputi na mišljenja kantonalnim skupštinama, jer je u pitanju zajednička nadležnost federalne i vlasti kantona, s rokom dostavljanja mišljenja od 30 dana, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ministarstvo je, također, zaduženo da nakon dobivanja mišljenja nacrt zakona dostavi Vladi BiH radi razmatranja.

Zakonom je propisano ostvarivanje prava na svim razinama vlasti (općina, grad, kanton, Federacija), a za njegovo provođenje neophodna su finansijska sredstva u iznosu od 50 miliona maraka godišnje.

Analizom stanja demobilisanih boraca i članova njihovih porodica kroz sistemske evidencije Zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija kojima raspolaže Federalno ministarstvo, utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobilisanih boraca koji se nalaze u stanju potrebe.

Zakonom je propisano da jedan mjesec učešća u oružanim snagama iznosi pet maraka, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 maraka.

Ukoliko bude veći broj korisnika od procijenjenog broja, Vlada FBiH će, svojom odlukom, kvartalno utvrđivati visinu isplatnog koeficijenta.

Početak primjene Zakona predviđen je od 1. 10. 2019. godine.

Inače, na današnjoj sjednici je još jednom istaknuto da tekst ovog zakona potpuno podržavaju sva boračka udruženja, parlamentarni odbori, kao i predstavnici Vladinih i nevladinih institucija, te svih političkih stranaka koji su učestvovali u njegovoj izradi.

FENA/Agencija DAN

Share this post on social media