Proslava VRO ‘Oluje’ uz saveznike i partnere SAD-a i Izraela

Proslava VRO 'Oluje' uz saveznike i partnere SAD-a i Izraela
Budnica u Kninu - photo: SibenikIN

Budnicom ulicama Knina u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH u nedjelju je počelo središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, a uz najviše hrvatske državne dužnosnike i brojna visoka izaslanstva, dolaskom u Knin proslavu 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja uveličali su i predstavnici savezničkih i partnerskih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država i Države Izrael.

Iz SAD-a na proslavi VRO Oluja sudjeluju zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general Jon Jensen i zapovjednik borbenog dijela zrakoplovstva Nacionalne garde Minnesote brigadir Christoper Blomquist te vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Robert Mathers s izaslanstvom, navodi se u priopćenju iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

Iz Države Izrael na središnjoj svečanosti u Kninu je direktor SIBAT-a general Michel Ben Baruch i zapovjednik Zrakoplovne baze Ramat David te vojni izaslanik Države Izrael u RH brigadir Harel Taggar s izaslanstvom.

Također, ovogodišnjoj proslavi nazoče i drugi vojni izaslanici iz savezničkih i partnerskih država akreditirani u Republici Hrvatskoj.

U povodu 23. obljetnice VRO Oluja u Zapovjedništvu Gardijske mehanizirane brigade upriličen je susret visokih državnih i vojnih dužnosnika s obiteljima poginulih branitelja i 100%-tnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata.

Svečani program na Trgu dr. Ante Starčevića počeo je jutros polaganjem zajedničkog vijenca kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“, nakon čega su uslijedila prigodna obraćanja najviših državnih dužnosnika, a bit će nastavljen  na Kninskoj tvrđavi.

Na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice VRO Oluja u sklopu letačkog programa sudjeluju i izraelski borbeni avioni F-16 Barak, navode iz MORH-a.

FENA

Share this post on social media