Erdogan poručio Trumpu da je Jerusalem “crvena linija” za muslimane

Erdogan poručio Trumpu da je Jerusalem
BH Telecom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je prekidom diplomatskih veza s Izraelom ukoliko američki predsjednik Donald Trump realizira svoje predizborno obećanje da će priznati Jerusalem kao prijestonicu jevrejske države.

– Gospodine Trump, Jerusalem je crvena linija za muslimane – izjavio je Erdogan danas u govoru poslanicima svoje konzervativne Stranke pravde i razvoja (AKP) u parlamentu u Ankari.

– To bi moglo otići tako daleko da prekinemo diplomatske veze s Izraelom – kazao je Erdogan.

Turska je uspostavila diplomatske veze s Izraelom prije više od 60 godina, iako su ti odnosi imali svoje uspone i padove, uglavnom zbog palestinskog pitanja. Turska je američka saveznica u NATO-u, iako su njeni odnosi s Washingtonom prolazili kroz poteškoće u protekloj godini.

U prošloj su godini Izrael i Turska ponovo imenovali ambasadore nakon šestogodišnjeg prekida veza zbog smrtonosnog izraelskog napada na flotilu s pomoći koja se kretala prema Gazi.

Ukoliko Trump poduzme takav potez, Erdogan će sazvati samit Organizacije islamske saradnje  (OIC), koju Turska trenutno predvodi, u Istanbulu.

– Na tom samitu mi ćemo mobilizirati kompletan islamski svijet – izjavio je  Erdogan, prenosi dpa.

FENA

Share this post on social media