Tegeltija sutra počinje konsultacije za imenovanje Vijeća ministara BiH

Tegeltija sutra počinje konsultacije za imenovanje Vijeća ministara BiH
Tegeltija sutra počinje konsultacije za imenovanje Vijeća ministara BiH - photo: FENA
BH Telecom

Nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imenovao Zorana Tegeltiju za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, on je danas u prvom obraćanju javnosti najavio da sutra i naredne sedmice planira obaviti konsultacije s političkim strankama o imenovanju ministara i zamjenika ministara.

Izrazio je nadu da će stranke dostaviti svoje kandidate na vrijeme kako bi se završile provjere te smatra da bi se trebao u dogledno vrijeme imenovati kompletan novi saziv Vijeća ministara BiH.

Postoji dovoljno vremena da se ovaj posao završi do Nove godine, ali to na neki način otežava činjenica da nastupaju praznici. Prema datumima koji se u medijima spominju, a to su 18. i 23. decembar, kada bi trebale biti sjednice,  ja ću  biti spreman za njih – dodao je Tegeltija.

Kada su u pitanju imena novih ministara i zamjenika ministara, Tegeltija kaže da se unutar stranaka već znaju imena te je izrazio nadu da će mu imena kandidata na vrijeme i saopćiti, a on će ih onda saopćiti javnosti.

Kao i pred poslanicima i novinarima je ponovio da će dokument Program reformi biti okvir za saradnju sa Sjevernoatlantskim savezom (NATO) jer ga je nadležni organ (Predsjedništvo BiH) usvojio i on će ga poslati u Brisel.

Poštovat ću Ustav BiH i ustavne nadležnosti svih institucija, a u Ustavu BiH je definirana vrlo jasno pozicija Predsjedništva BiH i odnos između Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH. Dužni smo provoditi dokumente koji definiraju pitanje vanjske politike – rekao je Tegeltija.

FENA

Share this post on social media