Hitna pomoć KS: Četiri pacijenta s povredma koštanih struktura

Hitna pomoć KS: Četiri pacijenta s povredma koštanih struktura
Hitna pomoć KS: Četiri pacijenta s povredma koštanih struktura - photo: FENA/Almir Razić

Tokom noći i jutra Hitnoj medicinskoj pomoći Kantona Sarajevo javila su se četiri pacijenta s povredma koštanih  struktura uzrokovanih padovima na poledici. 

Dežurni ljekar u Hitnoj pomoći Tihomir Bera u izjavi za Fenu kazao je da povrede nisu bile teže prirode.

Zbog novih padavina koje se očekuju danas i sutra preporučio bih mlađim  sugrađanima da izađu i očiste prostor  ispred svojih kuća ili da pomognu ljudima iz komunalnog, jer se veliki broj padova dogodi upravo ispred zgrada. Danas je nedjelja, ljudi ne idu na posao i vozila se manje kreću, ali sutra će biti rizično jer snijeg i dalje pada – kazao je dr. Bera.

Pored lomova, pacijenti se u Hitnu pomoć javljaju zbog problema sa srcem i visokim pritiskom te plućima, kao i oni koji imaju vrtoglavice, glavobolje, a  povećan je i broj onih koji imaju viroze.

Hroničnim  pacijentima dr. Bera je preporučio da bez velike potrebe ne izlaze iz domova, te da uzimaju svoje redovne terapije.

Pacijenti koji imaju hronična oboljenja trebaju redovno uzimati  propisanu terapiju te izbjegavati kretanje u jutarnjim i večernjim satima kada su niže temperature, a pacijenti koji imaju viroze trebaju se obratiti porodičnim ljekarima, ali i sami sebi mogu pomoći tako što će uzimati dovoljno tečnosti i mirovati – kazao je dr. Bera.

FENA