Austrija vlasnici Hitlerove rodne kuće mora isplatiti 1,5 miliona eura

Austrija vlasnici Hitlerove rodne kuće mora isplatiti 1,5 miliona eura
Austrija vlasnici Hitlerove rodne kuće mora isplatiti 1,5 miliona eura - photo: Daily Star

Austrija bivšoj vlasnici Hitlerove rodne kuće u mjestu Braunau am Inn mora isplatiti mnogo veću odštetu nego što je prije odlučeno, presudio je sud u Riedu im Innkreisu, prenose u srijedu austrijski mediji.

Sud je na temelju vještačenja zaključio da je dvokatnica u središtu mjesta s pripadajućim garažama i parkiralištem vrijednija od 310.000 eura, koliko je država dosad isplatila vlasnici.

Odšteta za nekretninu je, posebno ako se uzme u obzir da se radi o rodnoj kući Adolfa Hitlera, vrijedna 1,508 miliona eura“, stoji u presudi a kako prenosi dnevnik Salzburger Nachrichten.

Advokat 68-godišnje bivše vlasnice je izjavio kako je njegova klijentica osjetila „vidno olakšanje“ zbog presude suda u Riemu im Innkresu. On je istodobno dodao kako pravna zavrzlama oko Hitlerove rodne kuće „još nije okončana“.

Austrijski ustavni sud 2017. je odlučio da je oduzimanje ovog spornog objekta u skladu sa ustavom jer da se radi o „objektu od posebnog interesa“.

Austrijska vlada je prije toga zaplijenila imovinu kako bi se spriječilo stvaranje „hodočašća neonacista“. Vlada je tada utvrdila kako je konfiskacijom „osigurano da posjed ne dospije u krive ruke“.

Vlasnica je uložila žalbu pred Europskim sudom za ljudska prava zbog nacionalizacije imovine a o ovoj žalbi još nije odlučeno, prenijela je Hina.

FENA/Agencija DAN