Konvoj humanitarne pomoći iz Sarajeva stigao u Siriju

Konvoj humanitarne pomoći organizacije “Pomozi.ba” s 260 tona hrane, tržišne vrijednosti oko 450.000 KM, stigao je do izbjeglica iz Sirije.

Konvoj od 12 šlepera došao je do izbjeglica posredstvom  Humanitarne organizacije “IHH” (Insani Yardim Vakfi) koja je dio poslala u Siriju, a dio u kampove u Turskoj.

– Ovo je peti put da pomažemo izbjeglice iz Sirije. Prvi put smo išli u januaru 2013. godine kada je ‘Pomozi.ba’ bila na početku, ali smo uspjeli sakupiti jedan šleper pomoći –  rekao je osnivač Humanitarne organizacije “Pomozi.ba” Elvir Karalić.

Naveo je da su 2015. godine, kada je val izbjeglica došao do Evrope, više od 100 tona pomoći poslali u Srbiju, ali i radili razne druge akcije dajući na taj način podršku izbjeglicama iz Sirije i Bliskog Istoka koje su se u tom trenutku našle u susjednoj Srbiji.

– Tokom ramazana 2016. godine uplatili smo 40.000 KM u humanitarnu organizaciju “IHH” koja je od tih sredstava napravila iftar za 10.000 ljudi, od čega je bilo 1.200 djece bez jednog ili oba roditelja. U vrijeme stravičnih događaja u Halepu tokom decembra 2016. godine ponovo smo u saradnji s Udruženjem ‘Solidarnost’ iz Bihaća poslali šleper brašna za Halep – podsjetio je Karalić.

 

(Fena)