Kazanci: Izraelski napad na Anadolu Agency i njene uposlenike napad je na slobodne medije

Kazanci: Izraelski napad na Anadolu Agency i njene uposlenike napad je na slobodne medije
Kazanci: Izraelski napad na Anadolu Agency i njene uposlenike napad je na slobodne medije - photo: Anadolu Agency

Generalni direktor Anadolu Agency (AA) Senol Kazanci poručio je, nakon napada izraelske avijacije na zgradu s uredom te novinske agencije u pojasu Gaze, da je potpuno jasno da je Izrael za metu imao ured i uposlenike AA.

Pravovremeno napuštanje objekta spasilo je živote naših kolega – istakao je Kazanci, podsjetivši na zračni napad izraelskih snaga u kojem je s pet projektila u potpunosti uništena zgrada u kojoj je bio i ured Anadolu Agency (AA).

Izraelski divljački napadi na civile, žene, djecu i starce, promijenili su dimenziju i sada su upereni na medijske kuće, na medijske slobode i na pravo svijeta da bude informiran – istakao je Kazanci i dodao: “Napad na Anadolu Agency i njene uposlenike napad je na slobodne medije i na slobodu i pravo ljudi da budu informirani. Ovo nije prvi napad Izraela na medije i novinare u Palestini. Želimo da cijeli svijet zna da nas napadi neće zaustaviti. Anadolu Agency (AA) nastavlja izvještavati o agresiji Izraela i o pravičnom nastojanju Palestinaca da izbore svoja prava.

Kazanci je podsjetio i da su nedovoljne reakcije na ranije napade dijelom uzrokovale i ovaj posljednji 4. maja.

Pozivamo medije u našoj zemlji i u svijetu da zauzmu jasan stav u vezi s napadima Izraela, pozivam na zajedničku reakciju i na solidarnost. Ignorisanje ovog napada na Anadolu Agency ohrabrit će Izrael da napada i dalje i druge medijske kuće. Posebno želim naglasiti potrebu reakcije onih koji izražavaju zabrinutost medijskim slobodama, a onda kada iza napada stoji Izrael najednom zanijeme – istakao je Kazanci.

Kazanci je zahvalio svima koji su izrazili solidarnost i pružili podršku kolektivu AA nakon ovog napada, predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, ministrima, predstavnicima Vlade Palestine i svima drugima.

Želim ponoviti da će Anadolu Agency (AA) nastaviti raditi u Palestini, kao i svugdje u svijetu. Novinari AA će požrtvovanim radom nastaviti izvještavati iz svih dijelova svijeta, bez prekida i u svim uslovima – zaključio je Kazanci, javila je AA.

FENA