Nenajavljena testiranja projektila u Sjevernoj Koreji opasnost za civilne avione

Nekoliko posada putničkih aviona je vidjelo testiranje projektila u Sjevernoj Koreji, zbog čega raste zabrinutost da bi civilni avionu mogli biti ugroženi ovakvim nenajavljanim testiranjima, javlja AFP.

Sjeverna Koreja je ove godine provela niz testova dalekometnih projektila, izazivajući proteste vlada širom svijeta. Samo prilikom posljednjeg testa projektil je dostigao visinu od 4.755 kilometara prije nego je pao u okean 950 kilometara istočno od mjesta lansiranja.

–  Posada južnokorejskog aviona koji je letio prema San Franciscu je primjetila bljesak za koji se vjeruje da je projektil. Isto je prijavio još jedan avion – rekli su čelnici južnokorejske civilne avijacije za AFP.

Putanja projektila je, prema nezvaničnim informacijama, bila udaljena oko 220 kilometara od civilnih aviona. Sjeverna Koreja je još 2014. godine prestala upozoravati civilnu avijaciju prije svojih testova. Južna Korea je ponovo poslala upozorenje svim avionima na mogućnost nenajavljenog lansiranja projektila iz Sjeverne Koreje.

 

(Fena)