Karate – Cilj evropske prvakinje Mirnese Bektaš nastup na olimpijadi u Tokiju

Karate - Cilj evropske prvakinje Mirnese Bektaš nastup na olimpijadi u Tokiju
photo: FENA

Mladi bosanskohercegovački karatisti sa 45. evropskog prvenstva za kadete, juniore i mlađe seniore (U-21), održanom prošlog vikenda u ruskom Sočiju, vratili su se sa zlatnim i bronzanim odličjem.

Titulu evropske prvakinje osvojila je Mirnesa Bektaš, članica Univerzitatskog karate kluba Bosna u konkurenciji mlađih seniorki u borbama (kategorija više od 68 kg), dok je bronzano odličje izborio kadet Maksim Avramović, član Karate kluba Slavija iz Istočnog Sarajeva u borbama u kategoriji do 70 kg.

Na pres-konfereniciji Karate saveza Bosne i Hercegovine i UKK Bosna, evropska prvakinja Mirnesa Bektaš kazala je da je to najveći uspjeh u njenoj karijeri.

– Presretna sam što nastup u konkurenciji U21 završavam na ovaj način. Nadam se da ću ovim putem nastaviti i u seniorskoj konkurenciji. U ovoj, kao i u narene dvije godine očekuju me brojni turniri i prvenstva na kojim trebam ostvariti dobre rezultate, kako bih se plasirala na olimpijske igre u Tokiju 2020. Za ovaj uspjeh posebnu zahvalnost dugujem svom treneru Suadu Ćupini, roditeljima i svima koji su mi bili podrška. Nadam se da ćemo u budućnosti imati veću podršku nadležnih institucija kako bismo još bolje promovisali našu državu – kazala je Bektaš.

Maksim Avramović također je naglasio da je to njegov najbolji rezultat u karijeri na koji je ponosan.

–  Zahvalan sam svom treneru Dejanu Vukadinu, koji me doveo do ovog rezultata. Na EP-u sam imao četiri meča u kojim sam pobijedio predstavnike Gruzije, Španije i Mađarske, a u polufinalu sam poražen od takmičara iz Francuske. Zadovoljan sam rezultatom i nadam se da ću uspjeti da se kvalifikujem na olimpijske igre mladih – kazao je Avramović.

Trener evropske prvakinje i UKK Bosna Suad Ćupina, ističe da je uprkos brojnih problema od Mirnese Baktaš i očekivao vrhunski rezultat na EP-u.

– Naporno smo radili u posljednja dva mjesaca i zlatna medalja nije iznenađenje. Od Mirnese očekujemo da ponovi uspjeh i na evropskom i svjetskom prvenstvu. Ove godine također je očekuju nastupi i na evropskim univerzitetskim igrama u Portugalu i svjetskom univerzitetskom prvenstvu u Japanu, te Mediteranskim igrama. Uz Mirnesu šansu da nas obraduju imat će i naši drugi takmičari. Da bismo sve to ispoštovali morat ćemo obezbijediti i finansije. Nadamo se da će se Karate savez BiH konsolidovati i da će nadležne institucije podržati naše sportske “bisere” – kazao je Ćupina.

Uspjeh bh. karatista ne evropskoj smotri osvajanjem petih mjesta upotpunili su kadetkinja Anja Lolić (više od 54 kg) i Emin Mušanović (U21, do 67 kg), dok su sedma mjesta zauzeli Josipa Adžić (kadetkinja, kate), Eldar Kršo (kadet, 57 kg), Adnan Hurem (junior, do 70 kg) i Amna Kaharević (juniorka, -48 kg).

U konkurenciji 956 takmičara i takmičarki iz 44 države Bosna i Hercegovina je u ukupnom poretku zauzela 13. mjesto.

FENA