40 godina Mercedesove G-klase – Jednostavno jači od vremena

Davne 1979. godine Mercedes je svijetu ponudio svoju viziju terenskog vozila, G-klasu koja će vrlo brzo postati sinonim za pouzdanost i izuzetne terenske sposobnosti.

Geländewagen se izrađivao u Steyr-Daimler-Puch fabrici kod Graza u Austriji, u čijoj blizini je izgrađen i vjerovatno napoznatiji poligon za provjeru terenskih sposobnosti vozila na svijetu.

U G-klasu se svih ovih godina ugrađuju isključivo provjerena tehnička rješenja, pouzdani i jaki motori sposobni za najveće izazove, a kako se tehnologija mijenjala tako se mijenjala i oprema G-klase.

Ipak, osnovna linija, izgled vozila nije promijenio svih 40 godina, što je dokaz jasne vizije Mercedesa. Nisu podlegli smanjenju koeficijenta otpora, dizajnerskim perfomansama, nego su uporno tržištu nudili ono najtraženije – kvalitet.

Ovo vozilo je razvijano još od 1972. godine, kao vizija novog vojnog vozila, na insistiranje tadašnjeg iranskog šaha. Prvi prototipovi ugledali su svjetlo dana već 1973. godine i odmah nakon toga su uslijedili testovi po njemačkim rudnicima, Sahari i Arktiku. Daimler Benz je bio zadužen za dizajn i testiranje, a Steyr-Daimler-Puch za proizvodnju.

G-klasa je odmah nakon predstavljanja postala najcjenjenije i najtraženije vojno terensko vozilo, 1980. godine izrađena je prva verzija za Papu, a i danas je jedan od najtraženijih (i najskupljih) terenaca na tržištu sa izuzetno niskim padom cijene kroz godine, što je samo još jedna od potvrda kvalitete.

Ovo je aktuelna verzija ovog vozila:

Agencija DAN