FOTO: MiG-21 Rudolfa Perešina danas stigao iz Austrije u Hrvatsku

FOTO: MiG-21 Rudolfa Perešina danas stigao iz Austrije u Hrvatsku

Borbeni avion MiG-21 oznake “26 112” kojim je junak Domovinskog rata hrvatski pilot Rudolf Perešin 25. listopada 1991. godine iz vojnog aerodroma tadašnje JNA u Bihaću preletio u Klagenfurt, u utorak je iz Austrije vraćenu Hrvatsku, što je prigodnom svečanošću obilježeno u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, prenosi Hina.

Avion se proteklih godina nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu, a transportom u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” završena je prva faza procesa povratka Perešinovog aviona.

Vraćanje aviona nakon 28 godina u Hrvatsku rezultat je izvrsnih odnosa Hrvatske i Austrije, odnosno hrvatske i austrijske vlade, istaknuo je na svečanosti zamjenik načelnika glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović koji je vodio proces povratka aviona.

-Riječ je o povijesnom događaju za Oružane snage i državu, jer je u Hrvatsku vraćen simbol pobjede u Domovinskom ratu – rekao je.

-Svi smo mi ponosni što se ovaj avion kao simbol junaštva u Domovinskom ratu nakon toliko vremena vratio u Hrvatsku, a herojski čin hrvatskog vojnog pilota Rudofa Perešina u povijesnim trenucima važnima za Hrvatsku, prelet iz Bihaća u Austriju, pokazao je svijetu kakve ljude hrvatska vojska i država imaju – dodao je.

Perešinov čin zabilježili su brojni svjetski mediji, kao i njegove riječi koje je tada rekao: „Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!”.

Druga faza povratka aviona bit će njegovo izlaganje ispred Ministarstva obrane, od nedjelje 12. svibnja, a u povodu obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici.

Nakon toga, avion heroja Domovinskog rata bit će smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Perešin je poginuo 2. svibnja 1995. godine, drugog dana vojno-redarstvene operacije „Bljesak” u kojoj je izvršavao borbene zadatke.

FENA