Zmajevi poveli, ali na kraju Poljaci odnijeli sve bodove iz Zenice

Zmajevi poveli, ali na kraju Poljaci odnijeli sve bodove iz Zenice
Zmajevi poveli, ali na kraju Poljaci odnijeli sve bodove iz Zenice - photo: Patria
BH Telecom

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Zenici od Poljske sa 1:2, u susretu drugog kola A Lige nacija. 

Strijelac za BiH bio je Haris Hajradinović u 24. minuti iz penala, dok su golove za Poljsku postigli Kamil Glik u 45. i Kamil Grosicki u 67. minuti.

Reprezentativci BiH nisu uspjeli ponoviti dobru igru iz prvog meča u Firenci protiv Italije te su upisali poraz od mnogo iskusnije ekipe Poljske, koja je preokretom došla do prvih bodova u ovom takmičenju.

Reprezentacija BiH susret je započela u potpuno izmijenjenom sastavu bez većine standardnih reprezentativaca. Takav tim parirao je Poljacima u prvih tridesetak minuta, tokom kojih je napravio nekoliko prilika, a u 24. minuti došao do vodstva. Koljić je oboren u šesnaestercu, sudija je pokazao na bijelu tačku, a Hajradinović je pogodio za 1:0.

Ostatak meča Poljaci su uglavom dominirali, konstantno vršeći pritisak na zadnju liniju bh. tima koji nije mogao da izgradi ozbiljniju akciju, dok je napad bio potpuno odsječen iz igre. Redali su se opasni napadi gostujuće reprezentacije, koja nakon nekoliko prilika uspijeva doći do izjednačenja. Nakon jednog kornera Glik je najviše skočio u šesnaestercu i zakucao loptu ispod prečke.

I u drugom poluvremenu nastavila se dominacija poljskih nogometaša, koji su i dalje vršiti pritisak na polovini reprezentacije BiH. Kvalitet i iskustvo poljskih reprezentativaca sve više je dolazilo do izražaja, a rezultat takvog odnosa na terenu bio je drugi pogodak gostiju u 67. minuti. Rybus je ubacio sa lijeve strane, a Grosicki iz drugog plana neometano je šutirao i zatresao mrežu.

Početkom drugog poluvremena Bajević je u igru ubacio Edina Višću a kasnije i Edina Džeku, a njihov ulazak donio je nešto bolju igru i nekoliko prilika u finišu meča. Višća je nekoliko puta probio po desnoj strani a u 72. minuti servirao je loptu za Koljića koji je bio neoprecizan sa 15 metara. Višća je u 77. minuti još jednom prošao po desnoj strani i dobro uposlio Džeku čiji udarac brani golman Fabianski.

Hodžić je u 86. minuti odlično ubacio u šesnaetsreca i pronašao Višću na drugoj stativi, ali napadač turskog prvaka Bašakšehira  nije najbolje zahvatio loptu te je i ova prilika otišla u nepovrat.

Poljaci su također jednom zaprijetili, ali je Begović bio siguran. Do kraja se rezultat nije mijenjao te je pobjeda pripala reprezentativcima Poljske.

Uprkos porazu može se reći da je selektor Bajević, koji je u ove dvije utakmice dao priliku svim igračima, stekao uvid u igrački kadar kojim raspolaže uoči oktobarskog duela u baražu Lige nacija za plasman na EP protiv Sjeverne Irske.

U drugom susretu u ovoj grupi Italija je u gostima pobijedila Nizozemsku s 1:0 i preuzela lidersku poziciju na tabeli sa četiri boda. Nizozemska i Poljska imaju po tri, a BiH jedan bod.

FENA

Share this post on social media