U Travniku u srijedu počinju Andrićevi dani

U Travniku u srijedu počinju Andrićevi dani
U Travniku u srijedu počinju Andrićevi dani

Danima otvorenih vrata Memorijalnog muzeja “Rodna kuća Ive Andrića”, u Travniku će u srijedu, 9. oktobra, početi manifestacija “Andrićevi dani”, koja će trajati do 9. novembra.

Prvog dana manifestacije će premijerno biti izvedena pozorišna predstava “Grad, u gradu čaša, u čaši slon“, Centra za kulturu Travnik, a planirana je i izložba slika i asamblaža Edina Numankadića iz ciklusa Slike/Zapisi i Kutije, te projekcija dokumentarno-igranog filma “Mrka ljepota“, u režiji Faruka Sokolovića.

Idućih mjesec danas, uslijedit će brojne promocije knjiga, radionice, predavanja, koncerti, te izvedbe pozorišnih predstava, pa će tako 25. oktobra biti održana književna večer o Andriću, Bosni i franjevcima, a 5. novembra planiran je tematski skup “Bosna kao prostor između u književnosti Ive Andrića”.

Manifestacija Andrićevi dani započela je 1976. godine, a njeni organizatori su JU Gradska biblioteka Travnik, Zavičajni muzej Travnik, JU Centar za kulturu općine Travnik, JU Hrvatski kulturni centar Nova Bila, Hrvatsko kazalište Travnik, Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak Travnik, Katolički školski centar “Petar Barbarić” Travnik.

FENA/Agencija DAN