Refik Lendo: Institucije se trebaju pobrinuti da se ovakve tragedije više ne ponavljaju

BH Telecom

Građani Novog Travnika okupili su se danas po kišnom vremenu ispred zgrade Općine kako bi na dostojanstven način odali počast stradalima u sinoćnjoj saobraćajnoj nesreći, ali i kako bi nadležnima poslali jasne poruke.

Da je sigurnosna situacija dostigla onu krajnju, neizdrživu tačku, valjda je sveć svima jasno, a manjkavosti aktuelnih zakona, širok prostor za manipulacije i zloupotrebu određenih odredbi su ono što je prelilo čašu.

Načelnik Općine Novi Travnik, Refik Lendo, izjavio je danas da se nadležne institucije trebaju pobrinuti da se ovakve tragedije više ne ponavljaju te da tužilaštvo i sud imaju ključnu ulogu.

Treba učiniti sve da se ne dozvoli ovakvim ljudima da divljaju po gradu. Svi koji obavljamo određene funkcije imamo odgovornost… Više puta sam upozoravao da u našem gradu ima 20 ljudi kojima treba oduzeti dozvole i kojima ne treba dozvoliti da sjednu u automobil – rekao je Lendo novinarima.

Jer kako objasniti situaciju da jedna te ista osoba svakodnevno krši npr. saobraćajne propise, policija to svakodnevno sankcioniše, a taj isti i dalje boravi na slobodi i čini nove prekršaje, bez obzira na ogrmnu cifru njegovog duga u Registru novčanih kazni. Zakon jednostavno za takve nije predvidio nikakve kvalitetne mjere, a one predviđene, poput obaveze ponovnog polaganja vozačkog ispita zasigurno ne ulijevaju strah u kosti osobama koje se svakako svakodnevno i voze bez položenog ispita i dobijaju kazne za to.

Pogledajte naš današnji video i fotografije iz Novog Travnika.

Agencija DAN

Share this post on social media