FOTO: U Banjaluci održana parada povodom 9. januara

U Banjaluci održana parada povodom 9. januara
photo: Anadolu Agency

Svečani defile danas je održan u centru Banjaluke u okviru obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, jednog od bh. entiteta, praznika koji je proglašen neustavnim odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

U svečanom defileu od Trga RS do Trga Krajine učestvovali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Civilne zaštite RS, vatrogasci, gorska služba spasavanja, članovi Boračke organizacije RS, mažoretkinje, bajkeri i kulturno-umetnička društva.

S Mladenom Ivanićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, u Banjaluci je bila počasna jedinica Oružanih snaga BiH, pripadnici Trećeg pješadijskog puka. Oni nisu učestvovali u svečanoj smotri, već su Ivaniću predali raport prije početka defilea, a dok je trajao defile stajali su uz putanju učesnika defilea.

Osim Mladena Ivanića, defileu je prisustvovao i Milorad Dodik, entitetski predsjednik, zvaničnici institucija RS, predstavnici RS u institucijama na nivou BiH, kao i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

Obzirom da je danas u RS neradni dan, paradi je prisustvovao i veliki broj građana.

“Današnji Dan Republike obilježavamo ovdje u Banjaluci i širom RS objedinjeni u želji za mirom i slobodom s najboljim željama koje upućujemo svakom da kažemo da RS ima namjeru da živimo zajedno sa drugima i da djelimo sa njima i prostor i slobodu”, rekao je Dodik.

U Administrativnom centru Vlade RS održava se svečani prijem, a svečana akademija biće održana u Sportskoj dvorani “Borik”.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u septembru 2015. godine Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. januara, datuma koji se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan RS-a.

Sud je utvrdio kako je 9. januar kao Dan RS-a neustavan, odnosno da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

I Venecijanska komisija također je iznijela stav da je izbor 9. januara za Dan Republike Srpske “podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom, uz zaključak kako nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije”.

Krajem septembra u RS-u proveden je referendum o Danu RS gdje su se građani tog entiteta izjasnili po pitanju “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”. Prethodno je Ustavni sud BiH odbio zahtjev Narodne skupštine za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Nakon toga je Narodna skupština RS-a krajem oktobra, na sjednici kojoj nisu prisustvovali zatupnici Koalicije Domovina, usvojila Zakon o Danu RS-a gdje se navodi da se “na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike”.

(AA)

Share this post on social media