Pelosi i Schumer uzvraćaju na Trumpovo obraćanje o gradnji zida

Predsjedavajuća američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi i čelnik demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer pripremaju se da uzvrate na obraćanje predsjednika Donalda Trumpa iz Ovalnog ureda u utorak navečer u kome je pozvao na gradnju graničnog zida između Sjedinjenih Država i Meksika.

Pelosi i Schumer zauzeli su čvrst stav protiv ulaganja bilo kakvih novčanih sredstava u graničnu barijeru, u okviru sporazuma o nastavku rada devet saveznih agencija prekinutog djelimičnom blokadom rada savezne vlade.

Trump, ipak, odbija da prihvati svaki sporazum o finansiranju koji isključuje milijarde dolara za izgradnju graničnog zida, nazivajući situaciju na granici s Meksikom “humanitarnom i krizom nacionalne sigurnosti”.

Zaključno s utorkom, prekid rada oko 25 posto vladinih agencija protegao se na 18 dana, postajući najduži u američkoj istoriji.

Trump je prvobitno izjavio da bi bio “ponosan” da prekine rad vlade radi izgradnje zida, koji je opisao kao neophodan za samo postojanje zemlje. On je, međutim, otada promijenio stav, optužujući  za blokadu Demokrate, od kojih su mnogi nazivali zid “projektom sujete” američkog predsjednika, prenosi CNBC.

(Fena)