OC Jahorina radi sve na osiguranju uslova za skijanje

OC Jahorina radi sve na osiguranju uslova za skijanje
OC Jahorina radi sve na osiguranju uslova za skijanje

Olimpijski centar Jahorina zahvaljujući sistemu osnježavanja, usprkos smanjenom intenzitetu snježnih padavina, omogućio je funkcioniranje ski centra i ski staza od 4. decembra.

Omogućen je rad nove kabinske gondole, tri šestosjeda, lifta sidro i dva poligona za djecu, što čini više od 80 posto ukupnog kapaciteta skijališta.

Sistem za vještačko osnježavanje je konstantno u pogonu i osnježava se cijela planina, od Prače do Poljica te je do sada proizvedeno oko 120.000 m3 snijega što je ista količina koja je proizvedena u toku cijele prošle sezone.

Intenzivno se radi i ulažu maksimalni napori za osposobljavanje što većeg broja staza za skijaše, ističu iz Olimpijskog centra Jahorina.

Trenutni prioritet za osnježavanje su staza Prača, vertikala staze Ogorjelica 2 i staza Ogorjelica 3, staza Novak Đoković i vertikala staze Poljice kao i nastavak osnježavanja kritičnih mjesta na osnježenim stazama gdje iz različitih razloga nema dovoljno snijega poput prijevoja, frekventnih mjesta, mjesta izloženih suncu i južnom vjetru.

Sve staze (Poljice, Ogorjelica i Novak Đoković) pokrivene sistemom za osnježavanje Technoalpin su u funkciji isključivo zahvaljujući vještačkom snijegu.

Olimpijski centar Jahorina opremljen je sa oko 150 lansera i najsavremenijih snježnih topova za proizvodnju vještačkog snijega marke Tehnoalpin čiji su prozivodi zastupljeni u 70 posto skijališta u svijetu.

Ipak iz Centra su napomenuli da stanje na Jahorini nije idealno, osjeti se nedostatak snježnih padavina kao i na svim planinama u regionu, ali su pojasnili da rade sve kako bi osigurali maksimalno dobre uvjete za skijanje.

FENA