Policija u Beogradu sinoć ponovno koristila suzavac i silu

Policija u Beogradu sinoć ponovno koristila suzavac i silu
Policija u Beogradu sinoć ponovno koristila suzavac i silu

Policija je nakon šestosatnih protesta i sukoba s demonstrantima kasno sinoć uspostavila kontrolu u središtu Beograda, dok društvenim mrežama kruže snimke ekstremne policijske brutalnosti nakon izjave ministra policije da su policijske snage bile žrtvom nasilnih protestanata.

Protesti su počeli u srijedu oko 18 sati, a postali su nasilni nešto poslije 20 sati kad su grupe ekstremnih protestanata počele bacati baklje, boce i limenke na policajce raspoređene ispred stubišta i oko zgrade Skupštine Srbije.

Policija je vrlo brzo uzvratila suzavcem i potisnula protestante prema Bulevaru kralja Aleksandra, Terazijama i Domu omladine u središtu grada, javila je Hina.

U Bulevaru se nekoliko hiljada demonstranata suočilo s jakim snagama policije i kordonima, dodatno ojačanim vozilima Hummer, koji su ih potisnuli ka bočnim ulicama.

U Ulici kralja Milana policija je blokirala saobraćaj nedaleko od zgrade u kojoj je ured predsjednika Srbije, rasporedivši kordone u oba smjera, dodatno ih prateći džipovima.

Snimke ekstremne policijske brutalnosti

Upravo je Ulici kralja Milana, jednoj od središnjih gradskih saobraćajnica, nastala i video-snimka ekstremne policijske brutalnosti na kojoj se vidi kako policajci palicama i nogama naizmjence udaraju sustiglog protestanta iako već leži oboren na tlo, da bi ga potom nekoliko policajca samo podiglo i sklonilo u stranu kako bi ulicom prošli frontalno raspoređeni policijski džipovi.

Snimak se vrlo brzo proširio društvenim mrežama, na kojima je objavljen i napad policije i obaranje mladića koji je jednom od središnjih novosadskih ulica tokom protesta vozio bicikl.

Poslije niza direktnih sukoba protestanata i policije, ali i nekoliko primjera uzajamnog uvažavanja i izbjegavanja napada, nakon ponoći prostor ispred zgrade srbijanskog parlamenta je potpuno ispražnjen od demonstranata, dok je jedan policijski kordon ostao raspoređen u Takovskoj ulici, prema zgradi Radio-televizije Srbije.

Ozlijeđeni policijaci, novinari, protestanti

Na izvanrednoj konferenciji za novinare srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nazvao je proteste održane u srijedu navečer i dan ranije u Beogradu “potpuno ogoljenim nasiljem” i “pokušajem da se nasiljem i fizičkim obračunom nasilno preuzme vlast, bez volje naroda i izbora”.

Stefanović je saopštio da je tokom sukoba u srijedu naveče ozlijeđeno najmanje 10 policajaca, od kojih jedan teško, jer su mu slomljene obje noge nakon naguravanja niz stubište.

Ozlijeđeno je i najmanje četvero novinara, navode beogradski mediji.

Dvije novinarke portala Nova.rs policija je napala dok su izvještavale sa protesta, javio je taj portal, navodeći da je jednu od njih policajac udario palicom po prstima i izbio joj telefon iz ruke, dok je drugu odgurnuo.

Portal je objavio i snimku za koju se tvrdi da je dokumentiran napad policije na jednog njihovog reportera koji se takođe legitimisao kao novinar.

Tokom protesta u srijedu naveče ozlijeđeni su i glumac Sergej Trifunović, inače predsjednik Pokreta slobodnih građana te Boško Obradović, vođa konzervativnog pokreta Dveri i jedan od čelnika opozicijskog Saveza za Srbiju.

Opozicija tvrdi: vlast na proteste ubacila svoje huligane

Dvojica opozicijskih čelnika – Dragan Đilas (SSP) i Vuk Jeremić (Narodna stranka) optužili su u odvojenim porukama vlast da je na proteste poslala huligane čiji je zadatak da napadnu vođe opozicije, naprave haos i izazovu sukobe među građanima.

Imamo i svjedoke koji su ih čuli. Sve to očekujemo i spremni smo i na gore stvari u borbi od koje nećemo odustati“, poručio je na Twitteru vođa Stranke slobode i pravde i bivši gradonačelnik Beograd Dragan Đilas.

Sličnu poruku uputio je čelnik Narodne stranke Vuk Jeremić, ocijenivši kako, praveći haos i izazivajući sukobe među ljudima, huligani hoće natjerati ljude “da jedni druge zamrzimo”.

Pojedini beogradski portali objavili su u srijedu da su u Beograd upućene dodatne snage policije i žandarmerije iz Niša i Novog Sada, gradova u kojima su, uz Beograd i Kragujevac, u srijedu naveče također održani protesti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, komentarišući ranije proteste najavljene za srijedu naveče, poručio da protestantima to ne bi savjetovao.

Vučić je na konferenciji za štampu u srijedu, braneći policiju, ocijenio da su jučerašnji protesti bili “najbrutalnije političko nasilje” te da je cilj bio oslabiti Srbiju, u što su, kako je utvrdio, umiješani regionalni i vanjski faktori.

Protesti su počeli u utorak naveče nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio pooštravanje epidemioloških mjera i ponovno uvođenje policijskog sata.

FENA/Agencija DAN