VIDEO: Zajednička vježba oružanih snaga BiH i SAD-a “Srebrena strijela”

Slijetanjem aviona C-130 iz NATO baze Aviano u Zračnu bazu Dubrave, zvanično je počela zajednička vojna vježba pripadnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Vježba pod nazivom “Srebrena strijela” trajat će četiri dana.

U sklopu vježbe će se pripadnici oružanih snaga uvježbavati u ukrcaju i iskrcaju aviona C-130 Herkules i navođenje aviona. Cilj vježbe je da Oružane snage BiH podignu razinu interoperabilnosti sa snagama NATO-a, a samim time ćemo i trasirati put BiH prema NATO-u – kazao je major Miodrag Pavlović, oficir za informiranje 5. pješadijske brigade OS BiH.

Tokom vježbe  predviđena je i obuka kontrolora za navođenje aviona.

Velika je čast doći ovdje i biti dio ove združene vježbe u kojoj sudjeluju pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga iz Sjedinjenih Američkih Država. U ova četiri dana radit ćemo posebne vježbe utovara i istovara. Drago mi je što smo ovdje jer cilj je da svaka strana nauči nešto od druge vojne snage – ističe kapetan Frank Zaunscherb, zapovjednik posade aviona.

Vježba “Srebrena strijela” podržava NATO integracije i interoperabilnost za Bosnu i Hercegovinu, a sudjelovanjem i zračnih snaga SAD-a u vježbi poboljšava se, kako navode u 5. brigadi, interoperabilnost s Oružanim snagama BiH, kao i posvećenost sigurnosti i stabilnosti na Balkanu.

FENA