Dodijeljeni certifikati za uspješne pripadnike Oružanih snaga BiH

Dodijeljeni certifikati za uspješne pripadnike Oružanih snaga BiH
Dodijeljeni certifikati za uspješne pripadnike Oružanih snaga BiH - photo: FENA/Jasmin Hasečić

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Marina Pendeš i Senad Mašović uručili su danas u Sarajevu certifikate nakon završetka ocjenjivanja operativnih sposobnosti jedinica po NATO standardima.

Oružane snage su NATO program “Koncept ocjenjivanja operativnih sposobnosti” počele primjenjivati 2011. godine i do sada je završeno ocjenjivanje 11 jedinica iz sastava Oružanih snaga BiH, a procedure za ocjenjivanja se primjenjuju u svim oružanim snagama članica NATO saveza.

Na svečanoj ceremoniji dodijeljena su i priznanja pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su postigli značajne rezultate na obuci i međunarodnim takmičenjima “Cambrian Patrol 2018” u Velikoj Britaniji i “Admiral Pitka” u Estoniji.

Desetočlani tim Oružanih snaga BiH osvojio je srebrenu medalju na prestižnoj vojnoj vježbi “Cambrian Patrol” koja spada u jednu od najtežih vježbi ove vrste u svijetu i ima karakter takmičenja. U ovogodišnjoj vježbi učestvovalo je ukupno 137 timova iz 36 zemalja svijeta

Kada je u pitanju takmičenje “Admiral Pitka” učestvovalo je 11 zemalja (Sjedinjene Američke Države, Estonija, Velika Britanija, Bosna i Hercegovina, Švedska, Danska, Poljska, Finska, Italija, Latvija i Litvanija) s 30 četveročlanih izviđačkih timova.

Radi se o jednom od najtežih i najzahtjevnijih izviđačkih događaja i izazova ovakvog tipa u svijetu, a tim BiH zauzeo je treće mjesto od međunarodnih ekipa i 11. u ukupnom poretku, što je izuzetan uspjeh s obzirom na to da je ovo drugi put da BiH učestvuje.

Ministrica Pendeš kazala je da će ovakvo iskustvo pripadnika Oružanih snaga biti vrijedno imajući u vidu stjecanje novih i razmjene do sada stečenih iskustava kao doprinos razvoju operativnih sposobnosti Oružanih snaga na euroatlantskom odnosno NATO putu.

Ovi pripadnici Oružanih snaga najbolji su odgovor svim kritičarima Oružanih snaga. Bez obzira što su budžetska sredstva iz godine u godinu nedovoljna kada govorimo o modernizaciji i primanjima sve nadoknađujemo zahvaljujući profesionalizmu – istaknula je.

Generalpukovnik Mašović naveo je da ovakvi rezultati pokazuju da su Oružane snage svoj nivo spremnosti i sposobnosti te nivo ocjenjivanja podigli na značajno veći nivo, a dokazano je i da su bh. Oružane snage kompatibilne sa oružanim snagama članica NATO saveza.

Istaknuo je da su ovakvi rezultati proizvod dobro izrađenog sistema obuke koji omogućava visok stepen obučenosti vojničkog i starješinskog sastava, ali kao najvažniji segment naveo je profesionalizam i posvećenost obavezama.

I on je ukazao na činjenicu da se pripadnici Oružanih snaga danas suočavaju s nizom izazova koji se najviše odnose na nedovoljna budžetska izdvajanja, nedostatak moderne opreme, no entuzijazam, profesionalizam i ljubav prema domovini i profesiji nadopunjuju sve što im nedostaje.

Svečanosti su, pored predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, prisustvovali i predstavnici NATO štaba u Sarajevu, ODC-a, EUFOR-a, kao i vojno-diplomatski predstavnici akreditiranih u BiH.

FENA