Crveni meteo alarm za cijelu BiH 11. i 12. decembra zbog olujnog vjetra

Crveni meteo alarm za cijelu BiH 11. i 12. decembra zbog olujnog vjetra
BH Telecom

Prema trenutnim raspoloživim meteorološkim prognozama, Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveni meteo alarm za područje cijele Bosne i Hercegovine.

Upozorenje je izdato za 11. i 12. decembar zbog najave jakog olujnog vjetra sa mogućim udarima orkanske jačine, koji mogu dostizati brzinu i do 110 km/h.

Gorska služba spašavanja (GSS) – stanica Sarajevo apelovala je na sve građane da se u navedenim danima suzdrže od odlazaka u planine ili bilo kakvih oblika aktivnosti u prirodi, kao i nepotrebnih izlazaka iz zatvorenih prostora i kretanja u urbanim sredinama.

GSS – stanica Sarajevo također savjetuje da zaklon potražite u čvrstim, zatvorenim objektima ili tik uz njih, pratite izvještaje i saopštenja nadležnih službi, da se ne krećete tik uz saobraćajnicu ili šine, da se držite za rukohvate gdje god je to moguće, izbjegavate kretanje na uzvisinama (krov, zid, merdevine, oborena stabla i sl.), ne prolazite ispod električnih vodova i ne prilazite oborenim, usporite i volan držite objema rukama te da pazite na visočija vozila oko sebe.

Također upozoravaju da se ne zadržavate i ne parkirate ispod drveća, stubova, krovova, staklenih fasada i da ukoliko napuštate kuću ili auto, pazite na oblačenje i indeks hlađenja.

Indeks hlađenja je subjektivni osjećaj na izloženoj koži zbog djelovanja vjetra. Ta vrijednost uvijek je niža od stvarne temperature zraka, saopćeno je iz GSS-a.

FENA

Share this post on social media