VIDEO: Čović i Dodik pozvali bošnjačke predstavnike na formiranje vlasti BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović i predsjednik SNSD-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenili su u nedjelju u Mostaru kako formiranje vlasti na razini BiH treba uskoro završiti te su pozvali bošnjačke političke predstavnike da im se priključe i riješe to pitanje.

Nema niti jednog razloga da uspostva vlasti na razini BiH ne ide puno brže od dosadašnjeg intenziteta i u narednih tjedan dva taj posao bi trebalo završiti. Pozivamo i treći narod da zajedno s nama rade sve što treba raditi u narednom vremenu – izjavio je Čović novinarima nakon sastanka s predstavnicima SNSD-a i ujedno najavio sastanak s predstavnicima SDA u srijedu u Sarajevu.

Nakon sastanka u Mostaru, kojemu su prisustvovala i izaslanstva HDZ-a BiH i SNSD-a, Čović je naglasio kako dvije stranke imaju krajnje korektan, partnerski i prijateljski odnos kojega grade godinama te kako su suglasni da to partnerstvo treba dalje snažiti.

Čelnik SNSD-a Dodik naglasio je kako je trenutno osnovni izazov u BiH formiranje vlasti na državnoj razini te je pozvao bošnjačke predstavnike da im se priključe kako bi se proces uspostave vlasti okončao.

Nedopustivo se kasni imajući u vidu da je, i hrvatska i srpska politička reprezentacija, već odavno jasna i da u tom pogledu HDZ i SNSD, nose, odnosno čine vodstvo te dvije reprezentacije. Čekamo da se u okviru bošnjačke političke strukture konsolidira politička volja i da se konačno nađemo tamo gdje trebamo i da radimo poslove koji su nam propisani zakonom i Ustavom – kazao je Dodik.

Također je dodao kako će se u narednim danima vidjeti da li postoji ozbiljna organizirana opstrukcija formiranja vlasti te kako će dati odgovore na tu opstrukciju ukoliko ona postoji.

– Pozivamo bošnjačke predstavnike da zajedno završimo formiranje vlasti. Sredite svoju situaciju i dođite da se kao politički predstavnici naroda dogovorimo u skladu s Ustavom šta tko treba da radi – kazao je Dodik.

Čelnici stranaka na sastanku su, uz ostalo, razgovarali i o europskom putu BiH te su se složili kako taj put nema alternative, a riječi je bilo i o reformi izbornog zakonodavstva, koju, kako je istaknuto, SNSD potpuno podržava jer smatra kako drugi ne mogu birati jednom narodu njegove predstavnike.

FENA