VIDEO: Generacija travničkih maturanata o kojoj je govorila cijela Jugoslavija: Okupili su se nakon 50 godina

BH Telecom

1969. godine na prostoru bivše Jugoslavije raspisana je nagradna igra ”Ko će više u Fiću”, sa ciljem da što više osoba stane u automobil nadaleko poznatog jugoslovenskog brenda. Pravo učešća imali su učenici svih srednjih škola na području tadašnje države, a svoju spretnost okušali su i učenici IV-1 razreda Srednje učiteljske škole u Travniku.

Nakon mukotrpnih treninga u Fići pokojnog profesora Marijanca, službeni žiri iz Kragujevca krenuo je u Travnik kako bi svjedočio rekordu. U prvom ciklusu nagradne igre najuspješniji su bili Cazinjani sa 22 osobe u Fići, ali nakon mnogobrojnih upita srednjih škola da se konkurs za prijave produži, priliku su dobili učenici navedene travničke škole. Uz prisustvo žirija, na zaprepaštenje srednjoškolaca i drugih građana našeg grada, postavljen je rekord. 26 učenika IV-1 razreda smjestilo se u popularnog Fiću, i to je bio apsolutni rekord takmičenja.

Legendarna generacija travničkih srednjoškolaca preksinoć je u svome gradu proslavila 50. godišnjicu mature. Slavljenici su stigli iz Beograda, Zagreba, Zadra i mnogih drugih gradova širom BiH i Evrope.

Kompletnu priču o učiteljicama i učiteljima iz Travnika pogledajte u našem videu.

Generacija travničkih maturanata o kojoj je govorila cijela Jugoslavija: Okupili su se nakon 50 godina
photo: Alojz Boršić (Start, 1969.)

Agencija DAN

Share this post on social media