Srbija ponovno uvodi vize državljanima Irana

Srbija ponovno uvodi vize državljanima Irana
Srbija ponovno uvodi vize državljanima Irana

Vlada Srbije odlučila je ukinuti bezvizni režim s Iranom zbog zloporaba te olakšice za slobodno putovanje između dviju zemalja koju su Iranci koristili kako bi se dokopali Zapada, potvrdili su u srijedu srbijanski dužnosnici u Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u Skupštini Srbije da će vizni režim sa Iranom ponovo biti uveden, jer je “jedan broj građana te zemlje, na žalost, zlouporabio ukidanje viza”.

Vlada Srbije donijela odluku o ukidanju bezviznog režima 8. listopada, a stupit će na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.

Nakon što je u kolovozu 2017. Srbija uvela bezvizni režim sa Iranom kako bi potaknula turizam, za samo šest mjeseci broj Iranaca među tražiteljima azila povećan je s tri na 12 posto.

Srbijanski mediji objavili su tada  kako se s razlogom sumnja da je broj onih koji “Srbiju koriste kao tranzitnu zonu prema zapadnoj Europi mnogo veći”, prenosi Hina.

Za samo šest mjeseci od kolovoza 2017. oko 7.000 Iranaca doputovalo je u Srbiju, a neki među njima otvoreno su priznali beogradskim medijima da su “lažni turisti”, te da namjeravaju nastaviti put ka Europskoj uniji kako bi zatražili azil.

FENA