“Situacija s migrantima u USK je eskalirala”

Jasmin Emrić:"Situacija s migrantima u USK je eskalirala" - photo: FENA/Almir Razić

Jedan od inicijatora današnje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić izrazio je razočarenje zbog današnjeg prekida ove sjednice.

On tvrdi da sjednica nije trebala biti prekinuta budući da je postojao kvoruma za zasjedanje ovog tijela, ali ne i za punopravno odlučivanje, a ovaj poslanik podsjeća da su na dnevnom redu bile dvije izuzetno važne teme od kojih je jedan pitanje migranata i druga neimenovanje bh. predstavnika u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope (PACE).

Ocijenio je da je kriza nastala povećanim prilivom migranata u Unsko-sanskom kantonu eskalirala zbog čega je i podnesen zahtjev za hitnom sjednicom posebno naglašavajući da takozvana balkanska ruta završava zapravo u tom kantonu jer Hrvatska kontrolira granicu te oni ne mogu prijeći u Evropsku uniju.

Činjenica da je ove godine u prva tri mjeseca u Unsko-sanskom kantonu registrirano više od 6.000 migranata treba zabrinjavati ne samo vlasti u tom kantonu, nego i predstavnike u državnim institucijama koje u skladu sa zakonima o strancima i azilu trebaju raditi svoj dio posla – dodao je.

Podsjeća da je za upravljanje migracijama nadležno Koordinaciono tijelo te je pozvao bh. vlasti da hitno urade program mjera kako bi zaustavili migrantsku rutu kroz BiH koja završava u Unsko-sanskom kantonu, a to traže i građani u ovom kantonu budući da se radi o kriznoj situaciji koja zahtjeva hitno djelovanje.

FENA

Share this post on social media