Do kraja školske godine neće biti povratka učenika u školske klupe u SBK/KSB

Do kraja školske godine neće biti povratka učenika u školske klupe u SBK/KSB
Do kraja školske godine neće biti povratka učenika u školske klupe u SBK/KSB

Povratka djece u učionice, u ovoj školskoj godini, najvjerojatnije neće biti, osim za maturante koji će dio završnih ispita polagati online, a dio u školama – potvrdio je u ponedjeljak u Travniku ministar obrazovanja SBK/KSB Bojan Domić.

Na pitanje novinara na koji način će učenicima biti zaključene ocjene, Domić je rekao da je, uz ocjene koje su imali prije uvedenih mjera zbog pandemije korona virusa, nastavnicima data mogućnost online ocjenjivanja.

Uz stare ocjene, u instrukciji smo naveli da ostavljamo mogućnost online ocjenjivanja, koje se, naravno, malo drugačije vrednuje nego uobičajeno – rekao je on.

Govoreći o maturantima, Domić je dodao da će oni završne radove poslati putem e-maila, dok će odbrana radova biti u školama, u skladu sa propisanim mjerama zaštite.

Kad su u pitanju njihovi pisani završni ispiti odlučili smo da to, ipak, bude u školama, naravno, uz propisanu distancu, dok će usmeni ispiti biti polagani online. Naravno, tamo gdje za to ima uslova, a tamo gdje nema ostavlja se mogućnost da to bude u školama. Također, za svu djecu koja, iz bilo kojeg razloga, ne mogu pristupiti pismenom ispitu, ostavlja se mogućnost da se nađe srednja ocjena iz prethodnih ocjena – naglasio je Domić.

Dodao je da će preuzimanje svjedočanstava biti organizovano u skladu sa postojećim mjerama zaštite.

Upis u srednje škole, bit će definisan slično kao za prvačiće, dakle uz evidentiranje putem e-maila. Sve ono što se može odložiti bit će odloženo i u većini škola neće biti potrebe da djeca dolaze do jula ili augusta – naglasio je on.

Domić je rekao da se, zbog rada na dokumentaciji, nastavnici vraćaju u škole u SBK/KSB.

FENA/Agencija DAN