Izetbegović: Srpski narod u BiH mora pronaći snagu da se suoči s istinom

Izetbegović: Srpski narod u BiH mora pronaći snagu da se suoči s istinom
photo: INS.ba

Srpski narod u BiH mora pronaći snagu da se suoči s istinom, jer su i oni mnogo puta bili izloženi zločinima  – kazao je novinarima danas u Potočarima član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uoči početka komemoracije 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

Naglasio je da je to jedini put i da se samo na istini mogu graditi dobri odnosi u BiH.

– Nažalost, malo toga se mijenja, intenzivno je negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca – poručio je Izetbegović te dodao da neće biti smiraja dok to traje.

U ime Bošnjaka u Narodnoj skupštini Republike Srbije obratio se i Muamer Zukorlić koji je kazao da se stvari moraju značajno mijenjati ako građani žele svjetliju budućnost od prošlosti.

– Ono što se desilo u Srebrenici samo je posljedica mržnje i antagonizama u proteklih 100 godina – kazao je.

Također je naveo da ostaje samo otvaranje nove stranice za što su potrebni hrabri ljudi koji će se suočiti s istinom.

Novinarima se obratila i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Elizabeth Cormack koja je kazala da je u Srebrenicu jučer i danas došla uime naroda i vlade SAD-a da bi izrazila žaljenje za ono što se desilo.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada su ukopane 6.504 žrtve, s tim da njih 75 nisu žrtve genocida i ukopane su pored svojih članova porodica u ranim fazama ukopa, prije 2003. godine, odnosno prije zajedničkih dženaza.

Među identificiranim žrtvama 440 su maloljetne osobe i 22 osobe ženskoga spola, koje su žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano gotovo hiljadu žrtava. U martu te godine ukopano je 600 žrtava, u julu 282 i u septembru iste godine 87 žrtava.

Najstarija žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je Šaha Izmirlić rođena 1901. godine, a najmlađa novorođenče – djevojčica Muhić.

INS.ba