Na gradilištu kod RTV Doma pronađena i četvrta avio-bomba

Na gradilištu kod RTV Doma pronađena i četvrta avio-bomba
Na gradilištu kod RTV Doma pronađena i četvrta avio-bomba - photo: FENA/FUCZ

Na lokaciji kod RTV Doma u Sarajevu jutros je pronađena i četvrta avio-bomba, na mjestu gdje se gradi novi tržni centar, a ekipe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) na terenu već rade na njenom uklanjanju.

Glasnogovornica FUCZ Majda Kovač je kazala Feni da je avio-bomba pronađena na isti način kao i prethodne tri, tokom iskopavanja za izgradnju tržnog centra.

Jedan tim FUCZ je konstantno na terenu zajedno s radnicima koji rade.

Pokušava se nešto uraditi metal-detektorom, međutim velika je prisutnost metala u zemlji. Znamo da je tu bila i tvornica žice, tako da se metal-detektorom ne može puno uraditi, ali pripadnici FUCZ su konstantno na terenu – navodi Kovač.

Prvo što rade jeste da je osiguran prostor, a onda se ide na deaktivaciju bombe.

Kovač je kazala da ne znaju kada će se to tačno dogoditi, dok se bomba očisti i vidi kakav je upaljač, da li je isti kao kod prethodne tri avio-bombe koje su pronađene.

Avio-bomba koja je pronađena teška je oko 500 kilograma. Prethodne tri su nađene, prva 5. septembra, druga 7. septembra, a jučer je pronađena treća. Sve su uspješno deaktivirane i izmještene, a u petak će se uništavati.

Kovač napominje da nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva na tom području, nego su jučer samo obavijestili stanovništvo koje je u radijusu od 1.200 metara kako bi se sklonili od prozora ili izašli iz prostorija koje su okrenute ka lokaciji na kojoj je pronađena bomba.

Danas ćemo vidjeti da li će biti potrebne neke druge mjere. Nadamo se da je bomba ista i da neće biti potrebno evakuirati stanovništvo, da će se ona također deaktivirati samo vađenjem upaljača, a kasnije će se transportovati na sigurnu lokaciju u toku dana – navela je Kovač.

FENA