SAD se sjećaju 11. septembra dok pandemija mijenja tradiciju odavanja počasti

SAD se sjećaju 11. septembra dok pandemija mijenja tradiciju odavanja počasti
SAD se sjećaju 11. septembra dok pandemija mijenja tradiciju odavanja počasti - photo: FENA

Amerikanci obilježavaju godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001. godine odavanjem počasti ali u nešto drugačijim okolnostima, poštujući mjere predostrožnosti protiv koronavirusa i u jeku predsjedničke kampanje, prenosi Associated Press.

U New Yorku, spor oko sigurnosnih mjera protiv koronavirusa će dovesti da se na dvije lokacije oda pomen žrtvama, jednoj na spomen-ploči Svjetskog trgovinskog centra, a drugoj na obližnjem uglu. Obilježavanje u blizini Pentagona bit će veoma ograničeno da čak ni porodice žrtava ne mogu prisustvovati, iako će male grupe tamo kasnije moći posjetiti spomen obilježje.

Trump i Biden su, u različito vrijeme, odali počast u Nacionalnom memorijalnom parku leta 93 u blizini Shanksvillea u državi Pennsylvania.

Trump je odao počast i govorio je na jutarnjoj ceremoniji, saopćila je Bijela kuća. Biden je tamo odao počast popodne, nakon što prisustvovao svečanosti na spomen obilježju u New Yorku.

U međuvremenu, potpredsjednik Mike Pence također je došao na mjesto poznato kao “Nulta tačka” – a zatim i na alternativnu ceremoniju nekoliko blokova dalje.

Godišnjica terorističkih napada ove godine se obilježava u jeku pandemije koronavirusa kada se SAD suočava sa zdravstvenom krizom, velikim demonstracijama i predsjedničkim izborima.

Ipak, porodice kažu da je važno da nacija zastane 11. septembra i prisjeti se napada otetih aviona koji su 11. septembra 2001. godine u Svjetskom trgovinskom centru, u Pentagonu i u blizini Shanksvillea ubili gotovo 3.000 ljudi, oblikujući američku politiku, percepciju sigurnosti i svakodnevni život na mjestima od aerodroma do poslovnih zgrada.

FENA