Svjetskom premijerom filma ‘Džemo’ počeo Treći AJB DOC

Svjetskom premijerom filma ‘Džemo’ počeo Treći AJB DOC
Svjetskom premijerom filma ‘Džemo’ počeo Treći AJB DOC
BH Telecom

Treće izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC, u organizaciji televizijske kuće Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, koje se zbog epidemioloske situacije održava online, otvoreno je večeras obraćanjem Ahmeda Mahfouza, direktora Al Jazeera Documentary Channela, koji je govorio o važnosti ovog festivala.

Pred nama je veliki izazov, jer se ove godine borimo za opstanak uprkos pandemiji korona virusa. Ovogodišnje izdanje AJB DOC Festivala održava se zahvaljujući svim našim prijateljima i vama, našim gledaocima i publici. Ove godine nas očekuje još jedno uspješno izdanje festivala – rekao je Mahfouz, ističući da je AJB DOC rođen kao veliki festival.

Publici se obratio i Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans, koji je istakao važnost održavanja kontinuiteta.

Radi kontinuiteta, radi zadovoljstva i potrebe naših gledalaca odlučili smo da i ovaj treći festival održimo, a naš hrabri i vrijedni tim je u teškim okolnostima izabrao filmove, koji će, siguran sam, i ove godine održati nivo koji smo imali proteklih godina – rekao je Đođić.

Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala, rekao je kako je pandemija korona virusa donijela neizvjesnost zbog čega su u konačnici odlučili da festival u potpunosti bude održan online.

Meni je svakako žao zbog toga, jer festival su fizičke projekcije, sastanci ljudi, komunikacija između autora i publike… Sve će nam to faliti i nadam se da ćemo se ubrzo vratiti tome, ali i ovako je ispalo kako treba – rekao je.

Prednost festivala je u tome što sada možemo doći do mnogo većeg broja publike, a ovi filmovi to zaslužuju. I ove godine imamo odlične filmove domaćih i regionalnih autora, koji su rađeni u specifičnim uslovima, a spektakularni su, i koje je moguće pogledati od Australije do Amerike. Mislim da će to obilježiti ovaj festival koji će na kraju biti jako uspješan – dodao je Fočo.

Svjetskom premijerom filma Džemo, kojim mladi autori Lejla Kajić i Davorin Sekulić donose životnu priču stočara zaljubljenog u trčanje koji pomjera granice, otvoren je Treći AJB DOC Film Festival.

Četrdesetšestogodišnji Džemal Jašarević živi na selu i svakodnevno brine o deset krava, osiguravajući na taj način egzistenciju za sebe i svoju porodicu. Njegov dan počinje i završava sa civarama, s kojima svakodnevno pretrči vipe od 20 km. Na taj način održava kondiciju i sprema se za gradske i planinske utrke na kojima redovno pobjeđuje profesionalne atletičare i osvaja zlatne medalje. Osim izgleda i ponašanja, Džemu iz mase izdvaja činjenica da ne koriste društvene mreže i ne pojavljuje se u medijima. Kroz film saznajemo i detalje njegovog teškog života.

Film nastao u koprodukciji portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans bit će prikazan u sklopu selekcije AJB Prikazuje, a publika će ga moći pogledati od petka, 11. septembra, u 19:30 sati do kraja festivala.

Drugi film koji je prikazan prvog dana festivala je Na liniji fronta njemačkog novinara i reditelja Marca Wiesea, u Takmičarskoj selekciji. Film je prikazan u 21:30 sati, a dostupan je za gledanje naredna dva dana.

Film prati dugogodišnju borbu filipinske novinarke Marije Resse i njenog tima s platforme Rappler koji se bore za očuvanje demokratije i slobodu medija te protiv predsjednika Rodriga Dutertea koji je pod krinkom “rata protiv droge” eliminisao oko 30.000 ljudi. Uvid u stvarni “rat protiv droge”, koji vodi predsjednik Duterte, pružaju žrtve rata, ključni političari koji se skrivaju i pripadnici odreda smrti.

Nakon filmova prikazanih na otvaranju, publiku očekuje još 16 sjajnih dokumentarnih ostvarenja koji fokus drže dirljivim životnim pričama pojedinaca i na stvarnim ljudima koji svojim djelovanjem pokreću promjene neophodne u društvu u kojem živimo.

FENA

Share this post on social media