Akcija SIPA-e: Pretresi i hapšenja zbog namještanja utakmica

SIPA: Dvije osobe, nakon deportacije iz Sirije, bit će predane Tužilaštvu BiH
SIPA: Dvije osobe, nakon deportacije iz Sirije, bit će predane Tužilaštvu BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na više lokacija u Bosni i Hercegovini provode operativnu akciju kodnog naziva “Var” zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičeni u ovom predmetu počinili krivično djelo iz člana 250. KZ BiH “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima iz člana 383. KZ FBiH “Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” i krivično djelo iz člana 380. KZ FBiH “Primanje dara i drugih oblika koristi”, potvrdio je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Akcija se provodi po naredbama Tužilaštva i Suda BiH. U toku su pretresi na pet lokacija na širem području Bosne i Hercegovine, između ostalih, u Šamcu, Orašju i Novom Travniku.

N1 nezvanično saznaje da je osumnjičeni Vladimir Dominković na utakmice od kojih je očekivao određenu novčanu dobit za konkretan način suđenja delegirao sudije od povjerenja, najčešće – osumnjičene Iliju Živkovića i Kenana Bajraktarevića za koje se sumnja da su utjecali na konkretan ishod tih utakmica. Uloga osumničenih Ante Bilješke i Fuada Zahirovića bila je da sudijama daju prolazne ocjene za tako obavljeno suđenje. Sve malverzacije odnose se na takmičarsku sezonu 2018/2019.

Patria