U Travniku održan mimohod u znak podrške majkama Srebrenice

U Travniku održan mimohod u znak podrške majkama Srebrenice
U Travniku održan mimohod u znak podrške majkama Srebrenice - photo: Agencija DAN

Genocid počinjen u Srebrenici nikada ne smije biti zaboravljen, nego mora biti stalni podsjetnik na okrutnost rata, poručeno je danas u Travniku, gdje je više od 200 učenika sudjelovalo u mimohodu podrške majkama Srebrenice.

Obraćajući se učesnicima skupa, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić rekla je da se majke Srebrenice već 24 godina bore za istinu i pravdu, te da neće odustati dok ne budu pronađena tijela svih ubijenih.

Ne smijemo nikad zaboraviti, jer nam se tada sve može ponoviti. Naša misija je pronaći kosti naše djece i da zločinci budu izvedeni pred lice pravde. Već 24 godine se borimo za to. Iako je svijet malo nepravedan i gluh, ipak smo ga probudili jer imamo presude za genocid, zločine i zločinačke poduhvate – naglasila je Subašić.

Načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić rekao je da je Srebrenica simbol stradanja BiH i Europe u 21. stoljeću i mrlja na savjesti čovječanstva.

Ne smijemo dozvoliti prekrajanje istorije i onoga što je podnijelo tolike žrtve. Srebrenicu ne smijete zaboraviti ni vi, nove generacije, morate znati šta se dogodilo – poručio je Hadžiemrić učenicima.

Šetnju podrške organizirali su učenici OŠ “Travnik” i Mješovite srednje tehničke škole Travnik, a uz majke Srebrenice, pridružili su im se i građani Travnika.

FENA/Agencija DAN