Na području općine Novi Travnik povećan broj djece oboljele od morbila

Na području općine Novi Travnik povećan broj djece oboljele od morbila
Na području općine Novi Travnik povećan broj djece oboljele od morbila

Na području općine Novi Travnik povećan je broj djece oboljele od morbila, nevedeno je u informaciji iz Doma zdravlja Novi Travnik, iz kojeg su upozorili na opasnost širenja i ukazali na važnost vakcinisanja protiv ove bolesti.

Virus morbila ima visok stepen patogenosti i zaraznosti, te postoji opasnost da se bolest proširi. Najbolja prevencija je vakcinisanje MRP vakcinom, a provodi se u obaveznom, redovnom programu vakcinisanja djece – navedeno je u dopisu iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Novi Travnik, koji je, između ostalog, upućen školama i predškolskim ustanovama u toj općini.

Upućen je apel roditeljima da kod djece provjere vakcinacioni status protiv morbila.

Ukoliko niste do sada vakcinisali svoje dijete protiv morbila, javite se ljekaru u Dom zdravlja koji će to provesti i tako spriječiti obolijevanje – stoji u dopisu.

Istaknuto je, između ostalog, da se bolest širi direktnim putem, preko kapljica iz nosa ili ždrijela inficirane osobe, te da inkubacija traje, u prosjeku, 14 dana.

Bolest se manifestuje povišenom tjelesnom temperaturom, konjuktivitisom, hunjavicom, kašljem i karakterističnim osipom, te su moguće komplikacije poput upale uha i pluća, te vrlo teške upale mozga.

FENA/Agencija DAN