Sirija odbila napad Izraela

Protuzračna odbrana sirijske vojske spriječila je u četvrtak, u ranim jutarnjim satima udar izraelskih aviona na području regije Quneitra, objavila je državna sirijska agencija Sana.

Prema izvještaju agencije, koja se poziva na vojne izvore, napad u blizini sela Hader, koje se nalazi u graničnom području na Golanskoj visoravni, uzrokovao je samo materijalnu štetu.

Nekoliko sati ranije, izraelske snage srušile su sirijsku bespilotnu letjelicu, koja je nadlijetala pogranično područje i ušla u izraelski zračni prostor na Golanskoj visoravni.

U srijedu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, poručio da “Izrael nije prijetnja sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu”, te je zatražio od Moskve da ukloni iranske snage iz Sirije.

– Nećemo poduzimati akcije protiv Assadovog režima, a vi maknite Irance – prenio je neimenovani visoki izraelski dužnosnik Netanyahuove riječi upućene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tokom sastanka u Moskvi, prenosi Al Jazeera.