FOTO: Postavljanjem 8.372 fildžana Goražde odalo počast žrtvama genocida u Srebrenici

Postavljanjem 8.372 fildžana Goražde odalo počast žrtvama genocida u Srebrenici
Postavljanjem 8.372 fildžana Goražde odalo počast žrtvama genocida u Srebrenici - photo: FENA/Elma Geca
BH Telecom

Postavljanjem  8.372 fildžana, uz zvuke Srebreničkog inferna te učenjem Fatihe na Mostu Alije Izetbegovića, Goraždani su večeras odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Performans „Nema te na kahvi“ po peti put zaredom organizirala je Mreža mladih Muftijstva goraždanskog, obilježavajući 24. godišnjicu  srebreničkog genocida.

Amela Dučić, koordinatorica Mreže mladih Muftijstva  goraždanskog ističe da je tradicija održavanja performansa, simbolično uvijek dan nakon godišnjice genocida. Dodaje da se na ovaj način šalje poruka da Goražde neće zaboraviti Srebrenicu i da su njegovi građani uvijek uz srebreničke majke.

Ovo je nekako najbezbolniji način da mi njima iskažemo podršku odnosno da kažemo da smo uz njih. Mi nismo htjeli da na ovom skupu bude bilo kakvih obraćanja, protokola,  već da sama simbolika redanja fildžana kaže to da su oni čekali svoje najmilije da dođu, da s njima popiju kahvu, ali oni nažalost nikada nisu došli“ – pojašnjava Dučić.

Članovi Mreže mladih na mostu su postavljanjem fildžana napravili i Cvijet Srebrenice, simbol stradanja Bošnjaka nekadašnje Zaštićene zone UN-a.  Podršku mladima pružili su i brojni građani Goražda.

Aldin Džananović, član Mreže mladih Muftijstva goraždanskog smatra da je i ovaj događaj svojevrsni čas historije, posebno za mlade.

Ovo je dostojanstven način da odamo počast žrtvama Srebrenice, da se sjećamo odnosno da pamtimo, jer sjećanje je prolazno. Mi na ovaj način pamtimo Srebrenicu i nadamo se da se više nikada i nikome neće ponoviti. Goražde posebno ima obavezu da pamti Srebrenicu i čuva istinu od zaborava,  jer nama je bila namjenjena slična sudbina – kazao je Džananović.

Počast žrtvama genocida proteklih dana odali su i goraždanski planinari, atletičari, biciklisti organizacijom raznih događaja u znak sjećanja na žrtve Srebrenice.

FENA

Share this post on social media