U FBiH od koronavirusa za pola godine umrlo 400 osoba

U FBiH od koronavirusa za pola godine umrlo 400 osoba
U FBiH od koronavirusa za pola godine umrlo 400 osoba

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 1.228 uzoraka, od kojih je 246 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH COVID-19 je do sada potvrđen kod 14.648 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavilo 10.474 pacijenata, u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 197 pacijenata.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je jedan smrtni ishod. Preminuo je muškarac iz Širokog Brijega. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 400, od čega su 262 osobe muškog i 138 osoba ženskog spola.

Apeliramo da se izbjegavaju veća okupljanja, naročito u zatvorenim prostorima, a proslave ograniče na uzak krug obitelji i prijatelja uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera. Živimo sa virusom prisutnim u zajednici i važno je održavati nisku razinu prijenosa uz individualnu odgovornost i pridržavanje mjera i ponašanje u kontekstu COVID-19”, poručuju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Patria