Film ‘Dobar dan za posao’ Martina Turka zapažen na festivalu u Busanu

Film Martina Turka “Dobar dan za posao” u produkciji Obala Art Centra iz Sarajeva zabilježio je uspješnu međunarodnu premijeru na Busan International Film Festivalu u Južnoj Koreji. Ovaj je film jedan od deset filmova u konkurenciji za Flash Forward Audience Award Festivala u Busanu.

Film je uz odlične reakcije publike zabilježio dvije projekcije u službenom programu 23. izdanja ovog najvećeg azijskog filmskog festivala. Nakon projekcije je uz veliko zanimanje posjetilaca održan Q&A – razgovor sa producentom Jovanom Marjanovićem i rediteljem i scenaristom filma Martinom Turkom, dok je treća projekcija upriličena za novinare i predstavnike filmske industrije u Busanu.

– Festival u Busanu je bio odlično iskustvo. Vrlo je velik i prestižan i ima odličnu publiku koja traži kvalitetne filmove. Mislim da je već selekcija na festival veliki uspjeh, a dobre kritike nakon projekcije su me dodatno razveselile – izjavio je Turk nakon projekcije.

Film “Dobar dan za posao” prati nekoliko dana u životu Armina (Aleksandar Seksan) i njegove porodice. Sve što može poći po zlu kada je u pitanju Arminova potraga za poslom poći će. Ugledni filmski magazin “Screen International” u kritici nakon premijere filma u Busanu navodi da je budućnost ovog filma svjetlija od sudbine njegovih protagonista.

– Polazeći od pretpremijere na Sarajevo Film Festivalu do međunarodne u Busanu, “Dobar dan za posao” je film s uvjerljivim startom za buduća festivalska gostovanja – navodi Screen.

Ovaj film nakon Busana putuje u Montpellier u Francusku, gdje će biti prikazan u Takmičarskom programu 40. CINEMED-a, festivala mediteranskog filma, koji se ove godine održava od 19. do 27. oktobra.

Uloge u filmu ostvarili su bh. glumci Aleksandar Seksan, Maja Zećo, Senad Alihodžić, Ermin Sijamija, Mladen Nelević, Muhamed Hadžović, Adijan Kulovac, Vanesa Glođo, Jasna Žalica, Ejla Bavčić… Direktor fotografije filma je proslavljeni hrvatski snimatelj i reditelj videospotova Radislav Jovanov Gonzo, a kostimografkinja i scenografkinja je Emina Kujundžić.

Filmovi nastali unutar projekta Sarajevo grad filma, pokrenutog 2007, imali su izuzetno uspješan festivalski život, od kojih su neki prikazani i u službenoj selekciji festivala u Cannesu. U okviru ovog projekta nastalo je više od 30 kratkometražnih filmova.

Kao nastavak uspješnog projekta, film “Dobar dan za posao” koprodukcija BiH, Turske i Slovenije, produciran je u okviru produkcijske sheme za cjelovečernji film Sarajevo City of Film for Global Screen (Sarajevo grad filma za Global Screen), koju su 2016. pokrenuli Sarajevo Film Festival i Turska radio televizija (TRT), saopćeno je iz SFF-a.