Policijski komesari FBiH: Situacija s migrantima sve ozbiljnija

Policijski komesari FBiH: Situacija s migrantima sve ozbiljnija
Policijski komesari FBiH: Situacija s migrantima sve ozbiljnija - photo: FENA

Policijski komesari iz Federacije BiH, na sastanku koji je u organizaciji Federalne uprave policije održan u protekla dva dana u Tuzli, naglasili su da je sigurnosna situacija na prostoru FBiH zadovoljavajuća, ali su ukazali na sve ozbiljniju situaciju s migrantima ocijenivši da je Unsko-sanski kanton po ovom pitanju najugroženiji.

Određeni problemi s migrantima su izraženi i u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu. Postoje i drugi kantoni koji su pogođeni ovim problemom. Bez obzira što je ovaj problem u nadležnosti državnog vrha, mi u Federaciji BiH ne smijemo ovaj problem prepustiti slučaju. Moramo kontinuirano pratiti ono što se događa – rekao je nakon sastanka direktor Uprave policije TK Dževad Korman.

Smatra da su pred Tuzlom ogromni problemi zbog migrantske krize, a s obzirom na pogoršavanje vremenskih uvjeta. Takvi uvjeti će se pogoršavati zbog, kako je rečeno, neadekvatnog djelovanja državnih organa, odnosno međunarodne organizacije koja se bavi pitanjem migranata.

Ono što je za očekivati su provale u napuštene kuće. Oni neće moći izdržati na tolikim minusima i zato mi očekujemo da će doći do provala i to je ozbiljan problem. Također, treba intervenisati s onog humanog aspekta i prema ovim ljudima treba pokazati razumijevanje – kaže Korman.

On ističe da je u TK stanje sigurnosti dobro, a u prilog tome govori i činjenica o smanjenju broja saobraćajnih nesreća, ali je došlo do povećanja broja poginulih u saobraćajnim nesrećama.

FENA

Share this post on social media