FOTOGALERIJA: Pravoslavna Nova godina dočekana uz vatromet i muziku

Pravoslavna Nova godina dočekana uz vatromet i muziku
photo: Anadolu Agency
BH Telecom

Nova godina po julijanskom kalendaru, pravoslavna Nova godina proslavljena je širom Srbije, a u hramu Svetog Save u Beogradu održan je moleban i organizovan vatromet, javlja Anadolu Agency (AA).

Moleban za pravoslavnu Novu godinu služio je poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, dok je vatromet kod hrama organizovao gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

U Srbiji se u skoro svim gradovima proslavlja Nova godina po julijanskom kalendaru i to je još jedna prilika da ugostitelji zarade, jer se “dočeci”, na koje uglavnim idu mladi, organizuju u kafanama, kafićima i restoranima, koji su rezervisani po nekoliko nedelja unaprijed.

Novosađani su pravoslavnu Novu godinu na Trgu slobode dočekali sa Simfonijskim orkestrom Novi Sad 2021 i Sergejem Trifunovićem, poslije kojih je nastupio Duvački orkestar Bobana Markovića.

Nišlije, koje su to željele, pravoslavnu Novu godinu proslavile su u Svetosavskom parku, gde je od 22.30 pjevala pobednica Evrovizije Marija Šerifović, niški sastav La Campanella, a organizovani su i trubači, vatromet i animacija na crkvi “u duhu Pravoslavlja”.

Pravoslavna Nova godina proslavljena je i u Kosovskoj Mitrovici, na Kosovu, gde su građani ponoć dočekali uz trubače, koncert Đorđa Davida i njegovog benda, kao i nastup pop grupe Ministarke.

Tamo je danas održana i “Ulica otvorenog srca”, koja se u Beogradu organizuje za Novu godinu po gregorijanskom kalendaru.

Tradicionalni narodni naziv za ovaj praznik je inače, Mali Božić i neke familije nastavljaju sa srpskim božićnim tradicijama i običajima.

Proslava Nove godine po julijanskom kalendaru organizuje se i u Rusiji, Jermeniji, delovima Ukrajine, Moldaviji, Gruziji, Belorusiji, Kazahstanu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji.

(AA)

Share this post on social media