KCUS nabavio najsavremeniji aparat za invazivno kardiološke metode

KCUS nabavio najsavremeniji aparat za invazivno kardiološke metode
KCUS nabavio najsavremeniji aparat za invazivno kardiološke metode - photo: FENA

Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) nabavio je najsavremeni aparat za invazivno kardiološke metode, koji je montiran u angiološkoj sali na šestoj etaži Centralnog medicinskog bloka (CMB).

Taj prostor građen je od najskupljih materijala, ali je do dolaska ovog menadžmenta nažalost, korišten za skladištenje materijala – navode iz KCUS-a.

Novi uređaj sadrži angiološki sto, pumpu za kontrast te mogućnost za nadogradnju novih tehnika kao što su FFR uređaj za rješavanje hroničnih promjena u srčanim krvnim žilama, a koji je neizostavan za dijagnostičku obradu i terapijsku brigu akutno ugroženih bolesnika.

Sala se sastoji od prostora za pripremu bolesnika, središnjeg prostora s angiološkom opremom, kontrolne sobe i radne sobe za osoblje.

Kako kaže šef  Odjela za invazivnu kardiologiju Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam Muhamed Spužić ta sala omogućit će podizanje zdravstvenog standarda i njege za pacijente, te im pružiti brzu, efikasnu i kvalitetnu dijagnostiku i terapiju. Prvi pacijenti bit će na programu već krajem januara.

Šef Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam Alen Džubur istakao je da je KCUS kao zdravstvena ustanova u vrhu dijagnostike, prevencije i rehabilitacije te predstavlja idealan spoj prostora, opreme i kadrova.

Po riječima generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović nabavkom tog savremenog aparata pružit će se kvalitetnije i brze zdravstvene usluge pacijentima u BiH.

Novi uređaj neophodan je da bi proširili spektar usluga i uveli više procedura. Uređaj koji smo dosad koristili je iz 2012. godine, već je tehnološki star i izbrabljen. Nabavkom novog u mogućnosti smo zbrinuti više pacijenata, kojima je potrebna zdravstvena usluga na Klinici – poručila je prof. dr. Izetbegović, saopćio je Pres centar KCUS-a.

FENA