VIDEO: Mostar obilježava 15. godišnjicu obnove Starog mosta

 “Gdje prošlost susreće budućnost” naziv je manifestacije kojom će Grad Mostar 18. i 19. jula obilježiti 15. godišnjicu završetka obnove Staroga mosta.

Program prvog dana obilježavanja, koji će se održati na platou ispod Starog mosta, započet će prigodnim obraćanjima visokih dužnosnika nakon čega slijedi koncert Mostar Rock School, Simfonijskog orkestra Mostar i pjevača Željka Bebeka. Koncert je poklon Grada Mostara svim građanima i ulaz je besplatan, saopštili su u utorak organizatori na konferenciji za novinare.

Drugi dan donosi konferenciju “Održivi turizam i kulturna baština” koju Grad Mostar organizira u saradnji s UNESCO-om. Konferencija će okupiti eksperte UNESCO-a iz oblasti kulturne baštine i turizma, a svoje prakse iz te oblasti prezentovat će i predstavnici UNESCO gradova iz susjednih zemalja, i to Splita, Dubrovnika i Kotora – izjavila je Sanela Ćorić iz Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara.

U ime tehničke ekipe koncerta Mili Tiro iz Muzičkog centra Pavarotti Mostar rekao je kako je jedan od specifikuma tog muzičkog događaja sinteza klasičara i rock muzičara, naglasivši kako su rokeri uvijek koketirali s klasikom i crpili inspiraciju od klasičnih kompozitora.

Nije to ništa novo, to se u svijetu radi već desetljećima, ali na ovim prostorima ne baš često, a u Mostaru, koliko znam, nije se do sada dogodilo – rekao je Tiro, podsjetivši na neke velikane poput Deep Purplea, Pink Floyda, Metallice i Gorana Bareta, koji su se oprobali u takvoj vrsti projekta.

Tiro je poručio kako će koncert u Mostaru biti jako interesantan i najavio izvedbu nekih melodija koje su nastale i proslavile se na festivalu Woodstock, koji inače ove godine obilježava 50. godišnjicu.

Najbolje izvedbe, po Tirinim riječima, mogu se očekivati i od Željka Bebeka – čovjeka koji nosi status legende. Pozvao je javnost da dođe ispod Starog mosta i uživa tri sata uz odličnu muziku.

Ravnateljica Simfonijskog orkestra Mostar Snježana Zovko izrazila je zadovoljstvo saradnjom s mostarskom Rock školom kazavši kako će koncert biti prekrasna simbioza.

S velikim guštom ćemo muzicirati. Obećavamo odličan provod. Nema niti jednog razloga da bilo tko tko se nađe u Mostaru ostane u svom domu – poručila je Zovko.

Podsjećamo, obnovljeni Stari most u Mostaru otvoren je u julu 2004. godine, a uspješnost i kvaliteta rekonstrukcije mostarskoga mosta i staroga grada na najbolji način je ocjenjena u julu 2005. godine upisom Mostara na UNESCO listu zaštićene svjetske kulturne baštine.

FENA/Agencija DAN